Hírek

2008.08.29. 19:40

Törvényjavaslat az utcai zavargások elleni fellépéshez

A szabálysértési törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítaná az a jogszabálytervezet, amit az igazságügyi tárca készített a köznyugalmat és a közbiztonságot veszélyeztető esetek – köztük az utcai zavargások – elleni fellépésért.

mti

Draskovics Tibor, a tárca vezetője szerint a négy jogszabályt érintő javaslat várhatóan az őszi ülésszak elején kerül az Országgyűlés elé. Az elmúlt másfél-két évben, az MTV-székház ostroma óta olyan jelenségek voltak tapasztalhatóak – például az egészségre nem veszélyes fehér por küldése –, amikre úgy tűnt, hogy nincs megfelelő jogi válasz. Draskovics szerint a tervezet ezekre a kérdéskörökre nyújt világos szabályozást. Az előterjesztés céljai között szerepel a többi között, hogy a hatóságok, a bíróságok és az ügyészségek zavartalanul működhessenek, növeljék a szabálysértési szankciók hatékonyságát és a jogszabályokat pontosítsák. Valamint szűnjenek meg az eddigi értelmezési, alkalmazási nehézségek.

A tervezet, ami a minisztérium honlapján is elérhető, például súlyosabb jogkövetkezményeket helyez kilátásba a szabad gyülekezést érintő jogellenes cselekmények elkövetőivel szemben. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék, ha a gyülekezést erőszak vagy fenyegetés nélkül, de jogtalanul akadályozzák – egyebek között meggátolják az eljutást a helyszínre. Ha ezt erőszakkal vagy fenyegetéssel követnék el, a büntetési tétel akár 5 év is lehetne. Ha a cselekmény előkészületi szakban maradna, a tettesre akár két év  szabadságvesztést is kiszabhatnának.

A javaslat szerint a garázdaság szabálysértését követnék el azok is, akik nyilvános helyen olyan csoportban vesznek részt, amelynek a megjelenése – például a csoport vezetője által használt vezényszavak vagy a csoport által alkotott formáció miatt – alkalmas arra, hogy másokban félelmet keltsen. Kiegészülne a büntető törvénykönyv egy új tényállással, a bűncselekmény elkövetésére való felhívással. Ez lehetővé tenné, hogy azoknak a bűncselekménytípusoknak – például a garázdaságnak is – az előkészületét büntetni lehessen, amelyeknél eddig ez nem volt lehetséges. Ugyancsak új fogalomként vezetnék be a hatóság eljárásának megzavarása bűntettet, amelyet alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva