Hírek

2008.08.05. 18:02

Továbbra is aggódik a Magosz az SPS-rendszer bevezetése miatt

„Elutasítja az Egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) 2009. évi bevezetését a Magosz” – közölte kedden Örvendi László.

BAMA

A gazdaszervezet elnökségi tagja, hajdú-bihari elnöke szerint az SPS tervezett bevezetésével megmerevedik a magyar agrárstruktúra. A rendszer jelentősen befolyásolja a több mint ötmillió hektár mezőgazdasági terület hasznosítását, a 200 ezer regisztrált gazdálkodó gazdálkodási viszonyait, így a különböző fejlesztéseket, valamint a vidékfejlesztési források felhasználását. A fideszes honatya szerint azért is értelmetlen az SPS bevezetése, mert az unióban 2014-től egy teljesen új, egyszerűbb agrártámogatási rendszert kívánnak bevezetni. „A magyar kormány tervezett lépése azért is elfogadhatatlan, mert többletforrást nem biztosít, csupán az elosztás módja változik: méghozzá a jelenlegi kormányhoz közelálló körök szándékainak és érdekeinek megfelelően” – fogalmazott Örvendi.

A Magosz Alkotmánybírósághoz fordul több más szervezettel, ha az Országgyűlés az ősszel megszavazza az SPS-rendszer 2009. évi bevezetéséről szóló jogszabályt. Gráf József agrárminiszter korábban úgy nyilatkozott az SPS bevezetéséről, hogy annak több lesz az előnye, s nem megalapozott a Magosz aggodalma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva