Hírek

2008.08.30. 08:14

Újabb majomgyermekáldás

Ismét kismajom született a budapesti állatkert aranyhasú mangábé családjában. Ez a hatodik kölyök, amely a kifutóban hancúrozik – mondta el Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője.

R. V.

Az esemény és a magyar állatkert sikeres szaporítóprogramja azért megy szenzációszámba, mert a Nyugat-Afrikában őshonos aranyhasú mangábé veszélyezetett állatfaj. Az egész világon csak kilenc állatkertben találkozhatnak vele a látogatók. Kevesebb helyen tehát, mint a közismerten ritka óriáspanda. Ráadásul a jelek szerint Budapesten szaporodnak a legjobban. Helga, a tizenhét éves anyaállat már eddig is sok kölyöknek adott életet, sőt, ő maga is nálunk látta meg a napvilágot.

Az aranyhasú mangábét a kihalás veszélye fenyegeti. Csak a Kongói Demokratikus Köztársaság területén lévő sűrű erdőségekben él. A kölykök hathónapos vemhesség után jönnek világra, és négy-öt évesen lesznek ivarérettek. Állatkerti körülmények között lényegesen tovább élnek, mint a természetben, ahol (főleg kölyök korukban) természetes ellenségeik révén számtalan veszély leselkedik rájuk. Védett körülmények között azonban a harminc esztendőt is megérhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva