Hírek

2008.08.25. 17:46

Védekeztek: kevesebb a pollen a levegőben

„Az elmúlt évek védekezésének köszönhetően csökkent a parlagfű pollenjének koncentrációja az országban” – mondta hétfőn a Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság elnöke.

V. M.

Péterfia Éva beszámolt arról, hogy az elmúlt évben mintegy ezer esetben rendeltek el közérdekű védekezést és az illetékes jegyzők 30 millió forint értékben szabtak ki bírságot. Az elmúlt évek legfontosabb eredménye, hogy a jogszabályváltozások következtében sikerült elérni: a parlagfűvel szennyezett területről érkező bejelentés és a kényszerkaszálás között mindösszesen 4-6 nap telik el. Korábban ehhez 90-120 nap kellett.

„Az állami tulajdonban lévő földterületeken is kis javulás érzékelhető a parlagfű-mentesítésben, a legtöbbet a honvédelmi tárca tett, de érezhető a javulás az autópályák és közutak mentén is. A MÁV által használt területeknél is jobb a helyzet az elmúlt évekhez viszonyítva, ám van még mit tenni” – mondta Péterfia Éva. Az önkormányzatok a tárcaközi bizottságtól 120-150 millió forintra pályázhatnak eszközvásárlásra évente, idén 414 helyhatóság kapott erre forrást. A parlagfű-mentesítésre fordított összes forrás minden évben meghaladja a hatmilliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva