Hírek

2008.08.11. 17:25

Veres szerint terv fölötti a leépítés a közigazgatásban

Majd tíz százalékkal túlteljesítette a tervezettnél a létszámcsökkentést a kormány. Legalábbis ez áll Veres János pénzügyminiszter központi igazgatás átalakításáról szóló beszámolójában.

BAMA

A Népszava tegnapi információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Új egyensúly programban 12 ezer 500 fős csökkenéssel számolt, ám a tényleges leépítés már elérte a 13 ezer 600 főt. Az igazgatást azonban ennél is többen hagyták el, mert az elmúlt két évben több területen – így az adóhatóságnál, vám- és pénzügyőrségnél vagy a munkaügyi ellenőrzést végző szervezeteknél – jelentős létszámbővítés történt.

Veres János szerint az átalakítások eredményesek, mert míg a kabinet az igazgatási költségekből 37 milliárdos megtakarítást várt, ezek ténylegesen 46 milliárdra rúgnak. Jelentősen megfogyatkozott a minisztériumi apparátus. A 2002-es kormányváltáskor a 8743 fős dolgozói létszám 2006 nyarára 7936-ra csökkent, jelenleg pedig már csak 5787 fő. A központi költségvetési szervek száma jelenleg 176, míg ez a szám két éve még 415-re rúgott. Ötödével kevesebb a közalapítvány is, valamint csökkenés történt a megyei szintről regionális szintre átszervezett szakhatóságoknál is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva