Hírek

2008.08.21. 14:32

Versenyfutás az Apollo gumigyártó üzeméért

Szabályos versenyfutásba kezdtek a magyar települések az Apollo Tyres indiai gumigyártó társaság üzeméért.

M. S.

Immáron mintegy negyven város, illetve község áll sorban, hogy elnyerhesse az első körben 200 millió eurós (46 milliárd forintos), majd további 140 millió eurós, a két fázisban összesen mintegy 1500 munkahelyet teremtő megaüzletet – derül ki az ITD Hungary állami beruházásösztönző társaság friss közleményéből. A jelentkezők között olyan nagyágyúk is akadnak, mint Békéscsaba, Miskolc, Szeged és Szolnok, de harcba szállt a 2500 fős Maklár (Heves), vagy a közel 4000 fős Zagyvarékas (Jász-Nagykun-Szolnok) is.

Az Apollo Tyres eredetileg Gyöngyöst szemelte ki beruházása színhelyéül, ám az üzemnek kiszemelt terület tulajdonjogi előkészítésének lassúsága, továbbá a helyi képviselő-testület fideszes tagjainak ellenállása miatt (a városatyák népszavazás megtartását is kilátásba helyezték) végül elállt a gyár felépítésétől. Az eredeti tervek szerint az üzem építése decemberben kezdődött volna, a termelést pedig 2010-ben kezdték volna meg.
Az ellenzők szerint a gyár jelentős környezetterhelést jelentett volna a környék számára, és a helyi vízkincs is veszélybe kerülhetett volna.
Az ellenvélemények szerint viszont az üzem nem jelentett volna veszélyforrást.

A legfrissebb értesülések szerint az ITD Hungary napokon belül átadja az Apollo Tyres számára azoknak a magyarországi városoknak a listáját, amelyeket alkalmasnak tart arra, hogy helyet adjanak a beruházáshoz.
A társaság a települések adottságait veti össze az indiai cég igényeivel, és ennek alapján választja ki a legmegfelelőbb városokat. Biztosra ugyanakkor immáron nem mehet Magyarország (habár az állam hétmilliárd forinttal támogatná a beruházást), az Apollo Tyrest ugyanis a határon túlról, Szlovákiából is megkeresték, és ugyan az előző kör során, tehát még Gyöngyös kiválasztása előtt a szlovákiai helyszínek mind kiestek, ám ez nem jelenti azt, hogy északi szomszédunk most is alulmarad.

A munkahely mellett az MSZP-sek, a környezet mellett a fideszesek

A Gyöngyösre tervezett autógumigyár ügyéről a magyar lakosság háromnegyede hallott – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. A Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatás szerint a beruházás meghiúsulását a lakosság negyede rossz, további negyede nagyon rossz hírnek tartja, és csak 18 százalék örül ennek. A felmérésből az is kiderül, hogy ha egy gyár építése kapcsán muszáj választani, akkor a többség a környezetvédelem, illetve a munkahelyteremtés közül az utóbbit választja. A munkahelyteremtés egyébként sokkal fontosabb az MSZP szavazóinak, míg a Fidesz támogatói a környezetvédelmet említették az átlagosnál nagyobb arányban.

M. S. A munkahely mellett az MSZP-sek, a környezet mellett a fideszesek A Gyöngyösre tervezett autógumigyár ügyéről a magyar lakosság háromnegyede hallott – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. A Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatás szerint a beruházás meghiúsulását a lakosság negyede rossz, további negyede nagyon rossz hírnek tartja, és csak 18 százalék örül ennek. A felmérésből az is kiderül, hogy ha egy gyár építése kapcsán muszáj választani, akkor a többség a környezetvédelem, illetve a munkahelyteremtés közül az utóbbit választja. A munkahelyteremtés egyébként sokkal fontosabb az MSZP szavazóinak, míg a Fidesz támogatói a környezetvédelmet említették az átlagosnál nagyobb arányban. Apollo Tyres -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva