Hírek

2008.08.04. 05:21

Vidékre menekülő építtetők

Vidékre menekülnek az új lakásokat építő fejlesztők, mivel telítetté vált a fővárosi lakáspiac. Összességében még így visszaesett országszerte az átadott lakóingatlanok és a kiadott építési engedélyek száma.

Németh Márk

Az egész hazai lakáspiac mély gödörben van: a Központi Statisztikai Hivatal héten nyilvánosságra hozott adatai szerint egy év alatt 15 százalékkal zuhant országszerte az első fél évben használatba vett új lakások száma. Ezen belül is a legrosszabb helyzetben Budapest van, a fővárosban egynegyedével esett vissza a lakásépítés.
„Nagyon telítetté vált a budapesti piac, ezért a fejlesztők a vidék, ezen belül főleg a megyeszékhelyek és a Balaton környéke felé vették az irányt” – magyarázta lapunknak Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Mint mondta, az a legnagyobb gondja a lakóingatlan-építőknek, hogy a főváros belső kerületeiben szinte alig találni szabad beépíthető területet, és ahol van, ott a hotel- és irodaépítések veszik el előlük a lehetőséget. A telekhiány miatt pedig a fejlesztők inkább a budapesti agglomerációba vagy vidékre viszik fejlesztéseiket, döntésükben az alacsonyabb telekár is fontos szerepet játszik. Ennek megfelelően a vidéki városokban 10 százalékkal nőtt az idei első hat hónapban a kiadott építési engedélyek száma az egy évvel korábbihoz képest. Régiós szinten Közép- és Nyugat-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön volt a legnagyobb bővülés. Országosan azonban még így is egy százalékkal kevesebb, összesen 21 ezer lakás építésére kértek engedélyt az első hat hónapban, használatbavételi engedélyt is alig több mint 11 ezer új lakás kapott.

A lakáspiac mélypontra kerülésének az elemzők szerint több oka is van. A legfőbb az ideálisnak éppen nem mondható általános gazdasági helyzet. A forint erőteljes ingadozása óvatosságra intette a lakáshitel felvételén gondolkozókat, akik inkább kivárnak, hogy stabilizálódjon a forint euróhoz és svájci frankhoz viszonyított árfolyama. Emellett a lakosság nem túl rózsás anyagi helyzete, eladósodottsága is visszafogja az új lakások iránti keresletet, hiszen pénz híján kevesek terveznek ekkora beruházást. Ugyanúgy sújtja mind az építési vállalkozókat, mind az építkezni vágyó háztartásokat az építőanyagárak folyamatos emelkedése, ami az Ecostat legfrissebb előrejelzése szerint 2008-ban meghaladhatja a 10 százalékot is. Emellett a hazai iparágnak sem tesz jót az amerikai ingatlanpiaci válság, amelynek hatását már Európában is kezdik érezni.

A közeljövőben a piac szereplői távolról sem várnak ugrásszerű élénkülést a piacon, amit jól mutat, hogy az Ecostat felmérése szerint az építőipari cégek a legpesszimistábbak Magyarországon a saját kilátásait nézve. Az elemzők is maximum stagnálást jósolnak az idei évre, ami nagyjából 34 ezer lakás piacra kerülését jelentheti az év végére.

Van, amire most is van kereslet

Hiába van mélyponton a lakáspiac, azok az ingatlanok, amelyek követik a legújabb igényeket és reális az áruk, most is hamar elkelnek. A legkeresettebb lakásoknak a következők a jellemzői egy friss ingatlapiaci felmérés szerint. Fontos a szoba mérete, ami nem lehet kicsi, mert akkor nem rendezhető be nagyvonalúan. Sokat számít a belmagasság is, a jövő a szakértők szerint részben belső kétszintes lakásoké, ahol a nappali belmagassága tekintélyes, az emeleti szobák pedig a galériáról nyílnak. A vásárlókat egyre inkább az is érdekeli, hogy napfény, minőségi burkolatok fogadják őket a ház bejáratnál, ne pedig kosz és sötétség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva