Hírek

2008.08.28. 12:34

Visszakerül a közoktatásba 30-40 milliárd

Biztosítottak a tanévkezdés feltételei, folytatódik a kormányprogram megvalósítása, a 2008/2009-es tanévben is kiemelt terület marad az oktatás, a kultúra és a tudomány – jelentette ki Tatai-Tóth András szocialista képviselő.

mti

Az Új Tudás Program keretében 2009-ben visszakerül a közoktatásba az a mintegy 30-40 milliárd forint, amit korábban a pedagógusok óraszámemelésével megtakarítottak. Ezen összeg mintegy felét a pedagógus bértábla-korrekciójára fordítják, így januártól a kezdő pedagógusok bére egyetemi végzettség esetén 32 ezer, főiskolai diplomával 20 ezer forinttal emelkedik. A többi pedagógus bére is nő, húsz év szolgálati időig csökkenő mértékben belesimul a bértáblába.

Tatai-Tóth szerint az intézkedéstől azt várják, hogy vonzóbbá válik a pedagóguspálya és több tehetséges fiatal jelenik meg hosszú távon az oktatási intézményekben. A képviselő ugyanakkor átgondolná a pedagógusképzés rendszerét. Úgy látja, lehet, hogy kevesebb pedagógust kellene a mostaninál magasabb színvonalon képezni.

Kisiskolás demagógia

Az a kérdés: státuszszimbólum az iskola, vagy az a cél, hogy minél színvonalasabb oktatást kapjanak a gyerekek? – így Tatai-Tóth a falusi kisiskolákról. A politikus szerint demagógia, hogy ha egy településen nincs iskola, az kihal. Magyarországon mintegy ezer olyan település van, ahol soha nem volt iskola.

A most visszakerülő 30-40 milliárd forint másik felét a többi között az intézményvezetők bérének rendezésére fordítják, akiknek juttatását 20-40 ezer forinttal emelik januártól. Pótlékban részesülnek a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok is, és kidolgozás alatt áll a kutatótanári ösztöndíj.

A képviselő hangsúlyozta: semmilyen olyan kormányzati intézkedést nem hoztak, ami intézményátszervezéseket eredményezne a most induló tanévre. Az esetleges iskolaátszervezéseknek demográfiai okai vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva