Hírek

2008.09.23. 17:06

A Fideszé az árnyék-titkosszolgálat?

Szilvásy szerint Kövér László és Demeter Ervin törvénytelen eszközöket használhatott, Orbán perelne a vádak miatt.

VM

Szilvásy György szerint Demeter Ervin és Kövér László, a Fidesz korábbi két titkosszolgálati minisztere rendszeres kapcsolatban állt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által feltárt árnyék-titkosszolgálattal.
A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter erről kedden beszélt, miután zárt ajtók mögött tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottságot az ügyről. A titokminiszter elmondta: a polipszerűen működő hálózat képes volt beépülni különböző szervezetekbe, ahonnan magán-, üzleti és állami titkokat tudott megszerezni.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Szilvásy szerint Kövér László és Demeter Ervin törvénytelen eszközöket használhatott, Orbán perelne a vádak miatt
[/caption]

Arra a kérdésre, hogy a két fideszes extitokminiszter tudhatta-e, hogy az általuk kért információk megszerzése törvénytelen eszközökkel hajtható végre, Szilvásy György azt válaszolta: nem tudja ilyesmivel vádolni őket, de ha ő fogalmazott volna meg hasonló kérést egy cég felé, ő ezt tudta volna. Szilvásy György hangsúlyozta: az ügy összes részletét nem ismeri, de a felderítés szakaszában volt arra utaló jel, hogy a hálózat Bajnai Gordont, a jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert is „tanulmányozta”.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. A frakciószövetség akkor hagyta el a bizottságot, amikor a testület döntése ellenére Laborc Sándort kinevezték az NBH élére.

A fideszes Demeter Ervin szerint a titkosszolgálati miniszter az adatgyűjtési ügyben kreált „szappanoperával” a Fideszt akarja célkeresztbe állítani, ugyanakkor elismerte, hogy a korábban az NBH  főigazgató-helyettesként dolgozó Horváth Józseffel, az UD Zrt. vezetőjével körülbelül három-négy hónaponként előfordul, hogy telefonon és személyesen is beszél.

Az ellenzéki politikus szerint ilyenkor természetesen szóba kerül, hogyan működött akkor az NBH és hogyan működik most, szóba kerülnek szakmai kérdések, de szerinte ebben semmi kivetnivaló nincs két olyan ember között, aki ezen a területen dolgozott.

Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke elmondta: egyhangúlag úgy határoztak, hogy kérik a minisztert: a lehető legrövidebb időn belül tárja a bizottság elé néhány súlyos állítása bizonyítékait, lehetőség szerint még a héten.


Orbán Viktor szerint a Kövér Lászlót és Demeter Ervint ért vádak miatt perelni kell – a Fidesz elnöke erről újságírói kérdésre beszélt kedden. A pártelnöktől azt kérdezték, mi a véleménye arról, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerint a két fideszes politikus megfigyeléseket rendelt meg az adatgyűjtési ügyben érintett UD Zrt.-től. Orbán Viktor erre azt válaszolta: „ha ez elhangzott, akkor ezért perelni kell”. A Fidesz elnöke úgy vélte, ha ilyen vád megfogalmazódik, akkor ki kell vizsgálni, és a szükséges lépéseket meg kell tenni.

„Ha valaki Magyarországon ma azt állítja, hogy a Fidesz bármely politikusa törvénytelen megfigyelést rendelt meg bárkitől, akkor azt azonnal bírósági, jogi alapra kell helyezni, és általában fordítva is, ha bármikor felmerül a gyanú, hogy a titkosszolgálatok részt vettek a politikai életben, azt ki kell vizsgálni” – mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek meg kell hogy legyen a felelőse is.

Arra a kérdésre, tudott-e arról, hogy Kövér László és Demeter Ervin kapcsolatot tart az említett céggel, Orbán Viktor először azt mondta, nem tudott róla, de semmi kivetnivalót nem lát benne. Ismételt kérdésre a Fidesz elnöke pontosított, mint mondta: egyszer látta együtt ebédelni Kövér Lászlót a „Horváth nevű emberrel”, de „a konspiráció értékét csökkenti”, hogy a mellettük lévő asztalnál „a Nyakó ült”.

A pártelnök hangsúlyozta: azt látja, hogy amikor a szocialisták kormányoznak, akkor a titkosszolgálatok megjelennek, és jelenlétük megerősödik a politikában, ami megengedhetetlen. Szerinte a magyar történelem legrosszabb hagyományait eleveníti fel a titkosszolgálatok politikába keverése.

Kölcsönös vádaskodás

Mint ismert: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen „számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt”. Az NBH szerint a cég megpróbált behatolni a kormányzati szervek információs rendszerébe.

A Nemzeti Nyomozó Iroda ezután tartott házkutatást az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél. Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki az NBH műveleti főigazgató-helyettessé. Ügyvédje szerint kártérítési pereket fontolgat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda ezután tartott házkutatást az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél. Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki az NBH műveleti főigazgató-helyettessé. Ügyvédje szerint kártérítési pereket fontolgat. Szilvásy szerint Kövér László és Demeter Ervin törvénytelen eszközöket használhatott, Orbán perelne a vádak miatt Szilvásy szerint Kövér László és Demeter Ervin törvénytelen eszközöket használhatott, Orbán perelne a vádak miatt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva