Hírek

2008.09.25. 12:05

A Fideszt a sötét diktatúrára emlékeztetik a történések

A legsötétebb diktatúrákra emlékeztető koncepciós eljárás zajlik a Fidesz szerint az adatgyűjtési ügyben, amiért Szilvásy György polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszternek bíróság előtt kell felelnie.

mti

Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: Szilvásy György elsősorban személyiségi jogi perekre számíthat, de ha ezen túlmenő törvényellenes magatartás is felvetődik, akkor más eljárásokat is kezdeményeznek. Hozzátette: jogászok vizsgálják az ügyeket és folyamatosan értékelik a „produkció” újabb fejleményeit.

A Fidesz jogi kabinetvezetője szerint: miközben a sajtót azzal etetik, hogy valamilyen államellenes dolog történt, érdekes módon senki sincs őrizetben a potenciális elkövetők közül. Ebben a nyomozóhatóság dönt, de Répássy érdekesnek tartja, hogy ennél sokkal csekélyebb súlyú ügyekben rögtön őrizetbe vesznek valakit, itt pedig semmi ilyen nem történt. Azt mondta: egy előre megírt forgatókönyv szerint zajlik az ügy, amelyben Szilvásy György valódi színházzá degradálja a bizottságokat, eddig azonban egyszer sem tárt fel bizonyítékokat. Hangsúlyozta: ki kell vizsgálni, kinek a megrendelésére hallgatnak le ellenzéki képviselőket, és ez kinek a felelőssége. Kérdésre válaszolva hozzátette: eddig Demeter Ervinről és Kövér Lászlóról tudnak, de sajtóinformációk szerint valószínűleg az egész Fideszt lehallgatták.

A képviselő úgy látja: bebizonyosodott, hogy a szocialisták politikai célokra használják fel a titkosszolgálatokat, ami politikai banditizmus. Az elmúlt napok ködösítése és vádaskodása szerinte azt bizonyítja, hogy Szilvásy György vezetésével a titkosszolgálatok törvénytelenül hoznak nyilvánosságra ellenzéki politikusokra vonatkozó megfigyelési adatokat.

Szilvásy szerint a tények ellentmondanak Répássynak

Szilvásy György közleményben reagált Répássy Róbert állításaira. A titokminiszter kiemelte: csütörtökön eljuttatta a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak az árnyék-titkosszolgálat működésével kapcsolatos állításait alátámasztó egyes bizonyítékokat. Azokat, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) átadott a rendőrségnek.

Ezen bizonyítékok, adatok és tények egyértelműen cáfolják Répássy Róbert állításait; a Nemzetbiztonsági Hivatal sem most, sem korábban nem hallgatott le országgyűlési képviselőket – írta a tárca nélküli miniszter. Hangsúlyozta, hogy az NBH törvényi kötelezettségeinek eleget téve, az arra felhatalmazó engedély birtokában folytatott titkos adatgyűjtést „az ország nemzetbiztonsági érdekeit súlyosan veszélyeztető, köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyekkel kapcsolatban”. Az adatgyűjtés során bebizonyosodott, hogy a köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsítható személyek szoros és rendszeres kapcsolatot tartottak fenn egyes fideszes politikusokkal. „Ezek a tények, amelyek valóságtartalmáról a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjainak is módjuk van megbizonyosodni, és ennek alapján a hamis állítást visszavonni. Ezt elvárom Répássy Róberttől” – közölte Szilvásy György.

Ezen bizonyítékok, adatok és tények egyértelműen cáfolják Répássy Róbert állításait; a Nemzetbiztonsági Hivatal sem most, sem korábban nem hallgatott le országgyűlési képviselőket – írta a tárca nélküli miniszter. Hangsúlyozta, hogy az NBH törvényi kötelezettségeinek eleget téve, az arra felhatalmazó engedély birtokában folytatott titkos adatgyűjtést „az ország nemzetbiztonsági érdekeit súlyosan veszélyeztető, köztörvényes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyekkel kapcsolatban”. Az adatgyűjtés során bebizonyosodott, hogy a köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsítható személyek szoros és rendszeres kapcsolatot tartottak fenn egyes fideszes politikusokkal. „Ezek a tények, amelyek valóságtartalmáról a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjainak is módjuk van megbizonyosodni, és ennek alapján a hamis állítást visszavonni. Ezt elvárom Répássy Róberttől” – közölte Szilvásy György. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva