Hírek

2008.09.23. 11:25

A kormány figyelni fogja az energetikai cégeket

A Magyar Energia Hivatal folyamatosan vizsgálja majd, milyen költségeket próbálnak felszámolni az energetikai cégek. Így azok nem számlázhatják ki a Robin Hood-adót az embereknek – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

mti

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a lakossági fogyasztói árakat nem a cég, hanem az állam szabja meg. A kérdés az, ki fizesse ki a távhő-kompenzáció árát: az emberek vagy az energetikai nagyvállalatok, amelyek összesített nyeresége tavaly csaknem 500 milliárd forintra rúgott. Erre az egyszerű kérdésre kell majd választ adniuk a parlamenti képviselőknek, amikor szavaznak a kormány javaslatáról – így Daróczi. Hangsúlyozta: a hatályos jogszabályok tiltják, hogy a költségek között az adókat is elszámolhassák a cégek, és a kormány határozott: nem enged könyvelési trükkökkel való elszámolást.

A kormányszóvivő úgy látja: a képviselőknek az áfacsökkentésre tett javaslat sem jelent kibúvót, hiszen a bevételkiesést akkor is ellensúlyozni kell. Annak a forrása csakis valamilyen adó lehet, ellenkező esetben kevesebb pénz jut az embereknek nyújtott többi állami szolgáltatásra. Az áfacsökkentés árát tehát végül ugyanúgy az adófizetők fizetnék meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva