Hírek

2008.09.16. 08:45

A megszorítások elérték a tárcákat, de a MÁV-ot nem

Szinte minden minisztérium kevesebb pénzből gazdálkodhat 2009-ben. A jövő évi költségvetés tervezetéből kiderül, hogy csak a Külügyminisztérium kap annyi pénzt mint az idén, s egyedül a Miniszterelnöki Hivatal kap egyszázalékos pluszt, ami mintegy kétmilliárd forintot jelent.

É. S.

A tárcákhoz mintegy 250 milliárd forinttal – 10 százalékkal, az inflációval kalkulálva 15 százalékkal – kevesebb jutna jövőre a befolyó közterhekből.

A kiszivárgott részletek szerint a legnagyobb vesztesek a szétszabdalt  gazdasági és közlekedési minisztérium, illetve az önkormányzati tárca utódai lesznek. A négy utódtárca az idei büdzsé kétharmadából – mintegy 150 milliárddal kevesebből – gazdálkodhat jövőre. A környezetvédelmi és az egészségügyi tárcának a támogatása egyhatodával csökken. Kevesebb pénzt kap az APEH is. Az idei források ötöde – 20 milliárd – jut csak sztrádaépítésre. A négyes metró építésére az idei 16,2 helyett csak 10 milliárdot kap a főváros.

A MÁV-ba újra ömlik az állami pénz, csak a helyközi személyszállítási közszolgáltatásra és a pályahálózat működtetésére – a Volánokkal együtt – kétharmaddal nagyobb összeget, 135 helyett 230 milliárd forintot szánnak. Peking után többet szánnak a sportra, főként az utánpótlás-nevelésre. A nyugdíjakat jövőre 5,5-6 százalék közötti mértékben tervezi emelni a kormány.

A jövő évi költségvetés tervezetéből kiderül, hogy csak a Külügyminisztérium kap annyi pénzt mint az idén, s egyedül a Miniszterelnöki Hivatal kap egyszázalékos pluszt, ami mintegy kétmilliárd forintot jelent. É. S. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva