Hírek

2008.09.01. 12:11

A műszaki értelmiségnek meg kell szólalnia

Magyarországnak alkotó munkára van szüksége, a magyar műszaki értelmiségnek meg kell szólalnia az országot legsúlyosabban érintő kérdésekben – mondta Pálinkás József, az MTA elnöke a Műegyetem tanévnyitó ünnepségén Budapesten.

mti

– Az egyetemi hallgatók lehetnek azok, akik ebben az élen állnak, akikre ez az ország számít, akiktől elvárjuk, hogy a műszaki-technikai infrastruktúrát működtessék – mutatott rá az akadémia első embere. – Önökre vár ugyanakkor az a feladat is, hogy aktív értelmiségiek legyenek. Legyenek közéleti emberek, vállalják ezt, mert a tanáraik tudása felkészíti őnöket erre!

Pálinkás arra is biztatta a hallgatókat: legyenek tudatában annak, hogy semmivel sem gyengébb képességűek, mint a tíz, húsz, ötven vagy száz évvel ezelőtt ide járó diákok. Utalva Cseh Lászlóra, a pekingi olimpia háromszoros ezüstérmes úszójára, a Műegyetem mérnök-informatikus hallgatójára, azt mondta: legyenek ambiciózusak, akarják megmutatni, hogy ott lehetnek a világ legjobbjai között!

Az MTA elnöke kitért arra, hogy nagy a verseny a felsőoktatásban
és az egész világban. „A felsőoktatásban jelentős változások zajlanak,
a változásoknak ugyanakkor nem minden részlete kidolgozott.
A hallgatókon is múlik, hogyan alakítják az új, bolognai rendszerű képzést, s azon belül a mesterképzést.”

A 227. tanévét indító Műegyetem nyolc karán a mostani tanévben csaknem 4200 első éves hallgató kezdi meg tanulmányait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva