Hírek

2008.09.27. 18:35

A nagy magyar gubanc

Tovább bonyolódik a lehallgatási ügy, miután újabb hangfelvételek kerültek nyilvánosságra.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A magyar gubanc
[/caption]A péntek estétől szombat délutánig az interneten közzétett telefonbeszélgetésekkel a szivárogtató célja most az UD Zrt módszereinek bemutatása volt. Az egyik beszélgetésben mégis utalás történik Csányi Sándor érdekszférájára, ami megint arra enged követleztetni, hogy az UD Zrt. elleni nyomozásnak és kommunikációs harcnak csak az egyik célpontja a Fidesz. A másik nem más, mint az OTP elnök-vezérigazgatója. 

Csányi a botránysorozat elején a középpontba került, amikor az első hangfelvételen az ő hangja volt hallható. A beszélgetésből, amelyet az UD Zrt vezetőjével, Tóth Jánossal folytatott, az derült ki, hogy véleményét kérték a Dávid Ibolya elleni esetleges adatgyújtésről. A hangfelvételt nagy valószínűséggel a Szilvásy György felügyelte Nemzetbiztonsági Hivatal készíttette, és Dávid Ibolya a postaládájában találta.

Később kiderült, Csányi az UD-nél tárolta cégbirodalma szervereit, amelyeket a rendőrség a házkutatás során lefoglalt. Csányi több fronton is tiltakozott: egyfelől panaszt tett a Fővárosi Főügyészségen, másfelől telefonon érdeklődött Bencze József országon rendőrkapitánynál az eljárásról. Aligha sejtette, hogy e telefonhívás ténye is nyilvánosságra kerül.

Aki a kiszivárogtatásokat végzi, gondoskodik róla, hogy a bűncselekményekkel vádolt UD Zrt. és Csányi Sándor közötti kapcsolat szorosnak tűnjön. Szilvásy György titokminiszter csütörtökön egy cd-t adott át a parlament nemzetbiztonsági bizottságának, rajta mintegy harminc lehallgatott telefonbeszéllgetéssel. A Fidesz vezetői ezek közül hetet nyilvánosságra hoztak, azokat, amelyeken Kövér László és Demeter Ervin beszélget az UD Zrt. vezetőivel. Pénteken estétől egy napig újabb beszélgetések voltak elérhetők az interneten. Közülük az egyiken egy ügyvédi iroda esetleges megfigyeléséről esik szó.

A Tóth Jánosként bemutatkozó ember és beszélgetőpartnere azt találgatja, hogyan lehetne az irodát megfigyelni, illetve oda bejutni. Alkalmas személyként felmerül a „mulitreklámos” személy is. Végül abban egyeznek meg, hogy „az András” nem jó, mert róla tudott, hogy a „nagyfőnök” embere. A Multireklám cég neve már az első nyilvánosságra hozott hangfelvételkor felmerült. E korábban Csányi által tulajdonolt cég felsővezetésében dolgozott Tombor András, aki Tóth lehallgatott szavai szerint megbízást adott az UD-nek Dávid Ibolya megfigyelésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva