Hírek

2008.09.15. 11:45

A részecskegyorsító elindult, a világ végére még várni kell

Az, hogy ezt a cikket olvassa, azt jelenti, hogy a világ még létezik. Pedig már működik a világ legnagyobb részecskegyorsítója. Sokan attól tartanak, hogy a kísérlet fekete lyukakat hozhat létre, amelyek elnyelhetik a Földet.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="460"] A részecskegyorsító belülről. A szerkezet átmérője 27 kilométer. FOTÓ: AFP
[/caption] A svájci–francia határvidéken csak azért építettek fel 3,8 milliárd dollárért a föld alatt egy 27 kilométer hosszú, kör alakú részecskegyorsítót, hogy a benne végigvezetett protonok ütköztetésével modellezhessék a világegyetem keletkezését. A kísérletet a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) végzi, s azt várják, hogy amikor a szupergyorsítóban „karamboloznak” a csaknem a fénysebességgel száguldó protonnyalábok, egyfajta „mini ősrobbanás” jön létre. Ütközéskor olyan hő keletkezik, amely százezerszer magasabb, mint a Nap belsejében uralkodó hőmérséklet. Eközben a részecskegyorsító hűtőrendszere, amelyben hélium cirkulál, –271 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosít. A tudósok olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy a világ keletkezésekor az első milliomod másodperc előtt létező anyagnak milyen volt a sűrűsége, hőmérséklete és egyéb tulajdonságai.

Helyszíni közvetítés Svájc eltűnéséről

A kísérlet előtt kétségbeesett telefonálók kérték a tudósokat: ne indítsák be a részecskegyorsítót. Egy tudóst halálosan megfenyegettek. Indiában egy 16 éves lányt annyira felkavart a világ vége lehetősége, hogy öngyilkosságot követett el. Persze olyanok is vannak, akik viccet csináltak a hisztériából: egy internetes oldalon ál-webkamerán nézhetjük végig, amint egy fekete lyuk elnyeli Svájcot.

A szerdán beindított részecskegyorsítóban az első napon sikerült körbevezetni mindkét irányban a protonnyalábot. A protonok egyelőre nem találkoztak. Hosszú hónapokra van szükség ahhoz, hogy az első ütköztetés megtörténjen. Addig valószínűleg tart a vita arról, vajon veszélyes-e a kísérlet az emberiség számára. Egyes vélemények szerint ugyanis a protonok keltette mesterséges ősrobbanás során keletkező fekete lyukak akár a Földet is elnyelhetik. A programban részt vevők szerint ez képtelenség, s azzal érvelnek: a részecskegyorsítóban vizsgált folyamat a világűrben másodpercenként tízmilliószor megtörténik, láthatóan minden következmény nélkül.

A részecskegyorsító belülről. A szerkezet átmérője 27 kilométer. FOTÓ: AFP Részecskegyorsító -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva