Hírek

2008.09.25. 08:54

A részecskegyorsítót okolják a kijevi esős napokért

A svájci részecskegyorsító beindítását teszi felelőssé sok kijevi az ukrán fővárosban két hete szakadó esőért – írta a Komszomolszkaja Pravda című napilap ukrán változatának online kiadása.

mti

Az elmúlt két évtized legesősebb szeptembere miatt elkeseredett kijeviek az újság szerkesztőségét ostromló telefonhívásaikban az Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) óriási részecskegyorsítóját és a tudósok szerintük kétes, kiszámíthatatlan következményekkel járó kísérleteit hibáztatják az időjárási viszontagságokért és közérzetük megromlásáért. További nyugtalanságot keltett az aggodalmaskodók körében az a genfi hír, hogy titkosítják a részecskegyorsító működésével kapcsolatos információkat.

Az aggódók megnyugtatása végett az újság megszólaltatta Valerij Pugacsot, a kijevi Nukleáris Kutatóintézet nagyenergiájú fizikai részlegének vezetőjét, aki elmondta, hogy a genfi részecskegyorsító több mint kétezer kilométerre van az ukrán fővárostól. Így annak időjárására semmilyen kihatással nem lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva