Hírek

2008.09.07. 07:35

A Wagner-testvérek viszik tovább Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Nyolc éve tartó küzdelemnek vetett véget a Bayreuthi Ünnepi Játékok igazgatótanácsának hétfői döntése.

BAMA

Miután az idén a két Wagner-dédunoka kibékült, és a vetélkedés helyett közös pályázatot nyújtottak be, minden akadály elhárult, hogy a 88 éves fesztiváligazgató, Wolfgang Wagner, a nagy zeneszerző unokája benyújthassa lemondását, és átdhassa lányainak a stafétabotot. Az ő nevéhez köthető a fesztivál legizgalmasabb 57 éve. A fesztiválon minden évben július 25. és augusztus 28. között harminc előadáson Richard Wagner tíz operáját mutatják be az 1925 férőhelyes Festspielhausban.

A fordulatokban gazdag „trónviszály” a két Wagner-lány között – az egyikük a 63 éves Eva Wagner-Pasquier, aki mellesleg a New York-i Metropolitan opera művészeti tanácsadója, ellenfele pedig a féltestvére, a 29 éves Katharina Wagner, akinek meghökkentő Lohengrin-rendezését a budapesti közönség is láthatta – még a bulvárújságokat kíváncsiságát is felkeltette. Ami nem csoda, hiszen ez év áprilisáig még csak beszélő viszonyban sem voltak egymással. Azóta azonban hirtelen kibékültek, és közös pályázatot nyújtottak be a Wagner-kultusz központjának számító fesztivál vezetésére.

Már-már úgy tűnt, végre lecsillapodhatnak a kedélyek, ám hirtelen még egy Wagner-dédunoka jelentkezett a posztra, a 62 éves Niké Wagner, aki Gérard Mortier-vel, a világ egyik legtekintélyesebb operamenedzsérével közösen adott be pályázatot.  Az újabb családi belviszályt megelőzendő, augusztus 31-én Wolfgang Wagner lemondott, az igazgatótanács pedig gyorsan megnevezte az igazgató szívének kedves utódokat, Eva Wagner-Pasquiert és Katharina Wagnert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva