Hírek

2008.09.01. 17:59

Az elnökválasztási harcot is felkavarta a hurrikán

Az érintett Louisiana állam partjait már vasárnap evakuálták, 1,9 millió ember hagyta el a térséget.

A.V.- K.T.

„Most honfitársaink érdekében félre kell tenni a pártpolitikát. Eljött a cselekvés ideje” - mondta tegnap John McCain republikánus elnökjelölt, amikor bejelentette, hogy a ma kezdődő pártkongresszus első napjának legtöbb programját elhalasztják a tomboló Gusztáv hurrikán miatt. A vihar tegnap érte el az Egyesült Államok déli partvidékét.

Az érintett Louisiana állam partjait már vasárnap evakuálták, 1,9 millió ember hagyta el a térséget. A három éve a Katrina hurrikán által sújtott, most is veszélyeztetett New Orleans körzetében alig 10 ezren maradtak. Az olykor 185 kilométeres sebességgel pusztító természeti csapás miatt lapzártánkkor 250 ezren maradtak áram nélkül Louisianaban. Egy tegnapi előrejelzés szerint a Gusztáv 90 ezer épületet veszélyeztet és akár 8 milliárd dolláros kárt okozhat. Igaz, ez csak negyedakkora anyagi veszteség, mint amivel még vasárnap számoltak.
A vihar ezzel együtt komolyan visszavetheti az amerikai olajtermelési mutatókat. Vasárnap estig a Mexikói-öbölben Amerika 96,3 százalékkal csökkentette a olajtermelést és 82,3 százalékkal pedig a földgáztermelést. A válságra készülve hétfőn a hordónkénti 118 dolláros árszint fölé drágult a nyersolaj az amerikai kereskedésben.

A republikánus elnökjelölő gyűlés szervezői a Fehér Házzal karöltve úgy döntöttek: karcsúsítják az eseményt. A pártgyűlésen nem fog megjelenni Bush elnök és Cheney alelnök sem. Az elnök Texasban felügyeli majd a mentést. Szakértők szerint McCaintől különösen nagy figyelmet fog kapni a Gusztáv, mivel a katasztrófahelyzet lehetőséget ad számára, hogy rátermettebb vezetőnek mutatkozzon, mint Bush, akivel sűrűn összemossák a nevét. A jelenlegi elnök három éve komoly kritikákat kapott a Katrina hurrikán idején tanusított hezitálás miatt. Ha Gusztáv nem csitul, akkor John McCain a tervek szerint a válságzónából, New Orleans közeléből, St. Louisból fog beszédet intézni pártjához és a nemzethez.

Schwarzenegger is fogadta Orbánt

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóval is találkozott amerikai útján Orbán Viktor. A Fidesz elnökét Sacramentóban fogadta az egykori akciófilmhősből lett politikus. Orbán a hétvégén meglátogatta vendéglátóját, idősebb George Bush egykori elnököt, és találkozott Oláh György Nobel-díjas professzorral. A Fidesz elnöke hétfőtől a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióján vesz részt Minneapolisban, ahol több republikánus politikussal is találkozik. Orbánnak hosszú és sűrű az amerikai programja: augusztus 20-a óta Denverben ottani magyarokkal, majd az amerikai olimpiai bizottság volt elnökével tárgyalt, aztán Kaliforniát kereste fel, mielőtt a konvencióra utazott volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva