Hírek

2008.09.27. 17:03

Az MSZP tenni akar a távfűtéses lakásban élőkért

Az MSZP akkor is segíteni akar a távfűtéses lakásban élőkön, ha az Országgyűlés nem szavazza meg a Robin Hood-adót - jelentette ki Simon Gábor, a párt választmányának elnöke szombaton.

mti

Ha a parlament nem fogadja el az új adónemet, akkor nyilvánvalóan más lesz a mozgástér, de az MSZP mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez az intézkedés többséget kapjon a Házban - közölte a politikus a párt választmányának zárt ülése után, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. Arra a kérdésre, hogy miként akarják biztosítani a többséget, ha egyik parlamenti párt sem támogatja a javaslatot, a választmányi elnök, aki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára is, azt mondta, "ez egy jó kérdés". Úgy vélte, a pártoknak a választóik felé kell majd elszámolniuk egy esetleges nem szavazattal.

Simon Gábor elmondta, hogy a szocialista párt egységes, és egységesen kiáll a kormány illetve annak programja mellett. A választmányi ülés nem volt vitáktól és súlyos politikai megállapításoktól mentes, de ilyen politikai helyzetben ez természetes - tette hozzá.Mint mondta, Gyurcsány Ferenc a testület ülésén arról beszélt,  hogy 2006 és 2008 között az MSZP progresszív és nemzeti programot  valósított meg, s a szocialista kormány megtette azt, ami szükséges  volt az ország érdekében. A választmány elnöke szerint a szocialisták október 11-én esedékes soron kívüli kongresszusának fontos stratégiai kérdésben  kell döntést hoznia. Emlékeztetett, hogy 2006-ban egy koalíciós kormányzáshoz adott felhatalmazást a kongresszus, most azonban nincs stabil parlamenti többsége a pártnak. Világos tehát a feladat: a társadalmi, politikai támogatás és a parlamenti többség megszerzése kell a kisebbségi kormányzáshoz - magyarázta.

Az MTI azon kérdésére, hogy az SZDSZ-szel folytatott tárgyalásokon a Megegyezés című program mely részeiből tudnának engedni, a politikus azt mondta, a program szerves továbbfejlesztése a kormányprogram mögött lévő dokumentumoknak. Utalt arra, hogy az SZDSZ támogatta a Megegyezés részét képező Munka, Tudás, Tulajdon programból a tudás programját, így van lehetőség arra, hogy a többi programban is, például az adóban, a járulékban és a költségvetésben is találjanak közös pontokat. Megjegyezte, a választmány támogatja, hogy egy nyitott és rugalmas tárgyalási mandátumot kapjon az MSZP vezetése az SZDSZ-szel való megállapodáshoz. Simon Gábor elmondta: 2010-re el kell kezdeni egy hosszabb távú gazdasági, politikai program megfogalmazását. Egy másik kérdésre válaszolva a választmányi elnök azt mondta, a testület ülésén nem beszéltek az előre hozott választásra való felkészülésről, mert az MSZP nem készül előre hozott választásokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva