Hírek

2008.09.28. 20:27

Az NBSZ jogi lépéseket tesz a hamis vádaskodókkal szemben

Ha bármely, az adatgyűjtési ügyben nyilatkozó országgyűlési képviselő adatokkal rendelkezik arról, hogy lehallgatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), kötelessége feljelentést tenni. Azokkal szemben, akik ezzel kapcsolatban hamis váddal illetik, az NBSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket - közölte Balajti László dandártábornok.

mti

A szolgálat főigazgatója azzal kapcsolatban juttatta el nyilatkozatát az MTI-hez, hogy - mint írta - az elmúlt napokban a sajtóban több olyan feltételezés látott napvilágot, amely szerint nem bizonyítható, az UD Zrt. ügyében nyilvánosságra került lehallgatási anyagokban a beszélgetés két részvevője közül ki volt a lehallgatott. A törvényes lehallgatásra jogosult szervezet vezetőjeként közölte: a lehallgatási anyagok a Nemzetbiztonsági Hivataltól átkerültek a rendőrségre, onnan pedig az ügyészségre. Az anyagokat az ilyenkor kötelező dokumentumokkal adják át. Ezekből minden egyes lehallgatott beszélgetés esetében kitűnik az időpont, a hívó és hívott fél, és az, hogy kinek a készülékére engedélyezték a lehallgatást - tette hozzá.

A dandártábornok megjegyezte, hogy ettől függetlenül a telefonszolgáltató cég saját híváslistával rendelkezik. Kitért arra is, hogy az NBSZ-nél rögzített adatokba nem lehet belenyúlni, ezek zárt rendszerben készülnek, letörölhetetlenek és utólag megváltoztathatatlanok. Hangsúlyozta, ha bármelyik, "ez ügyben nyilatkozó" képviselő adatokkal rendelkezik arról, hogy lehallgatta az NBSZ, akkor kötelessége feljelentést tenni a nyomozó ügyészségnél. A törvényességi felügyeletet ellátó ügyész ezt követően az NBSZ-nél meggyőződhet arról, hogy "kiket tettek fel ebben az ügyben lehallgatásra", illetve ezzel kapcsolatban meggyőződhet arról is, irányult-e lehallgatás képviselők ellen - fűzte hozzá. Mint írta, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat azokkal szemben, akik ezzel összefüggésben hamis váddal illetik, megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva