Hírek

2008.09.06. 05:56

Az Oscarra utazik Iszka, a legjobb Idegennyelvű filmek között

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntésének értelmében, Magyarországot a 2009. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában az Iszka utazása című film képviseli.

BAMA

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozi-bemutatója 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között volt. Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére, az Oscarra, minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.

Bollók Csaba 2005. őszén forgatta az Iszka utazásá-t, amelyet közel négy év előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerekkel, Varga Máriával való véletlen találkozásból született. Az Iszka utazása egy „kemény világot ábrázol, azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek, idő előtt felnőtté érik: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába”. 

Az Iszka utazását a 2007-es premier óta, több mint félszáz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába. A 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb szerzői film díját. A jelöltek listáját 2009. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én 81. alkalommal kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva