Hírek

2008.09.08. 17:36

Bár júliusban romlott, év végére pozitív maradhat a külker mérlege

Az utóbbi két év folyamatos egyensúlyjavulása után nyártól újra romlani kezdett Magyarország külkereskedelmi mérlege.

N. M.

A KSH legfrissebb előzetes adatai szerint a kivitel értéke 1433 milliárd forint, a behozatalé 1497 milliárd forint volt júliusban, aminek megfelelően a külkereskedelmi mérleg 63 milliárd forintos hiányt mutatott. Ez 37 milliárd forintos romlást jelent a tavaly júliusi adathoz képest. Ha az első féléves adatot nézzük, akkor 2008. január–júliusban a kivitel értéke
11 013 milliárd forint, a behozatalé pedig 10 960 milliárd forint volt, előbbi 13, utóbbi 11 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi adathoz képest. A külkereskedelmi mérleg 53 milliárd forint többletet mutatott ebben az időszakban, ami 123 milliárd forintos javulás a 2007. január–júliusi 71 milliárd forintos hiányhoz képest.

Szakértők szerint a külkereskedelmi mérleg júliusi romlása mögött elsősorban a nyugat-európai piacokon tapasztalható gazdasági visszaesés, illetve a hazai fogyasztás kismértékű növekedése áll. Az előbbi visszavetette a magyar exportot – hiszen a hazai kivitel legfontosabb célpiaca Nyugat-Európa –, a belső fogyasztás bővülése pedig az importot növelte. Az elemzők szerint a helyzet azonban korántsem nevezhető drámainak, hiszen a külkereskedelmi mérleg nyereséggel zárhat az év végén, amire már nagyon régen nem volt példa.

Hullámvasutazott hétfőn a forint

Nagy utat járt be hétfő délelőtt a magyar nemzeti valuta árfolyama. A reggeli órákban izmos, kétszázalékos erősödéssel kezdett a forint, és elérte a 238-as szintet, ami elég nagy ugrás volt a múlt pénteki 243 forintos szinthez képest. Pár órával később viszont ismét 241 fölé gyengült az euróval szemben a magyar valuta. A reggeli erősödés jórészt annak volt betudható, hogy Amerikában bejelentették, hogy a kormány saját irányítása alá veszi a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálogcégeket, ettől eleinte gyengülni kezdett a dollár. Ez világszerte pozitív irányba lökte a tőzsdemutatókat és a feltörekvő devizákat hétfő reggel.

N. M. Hullámvasutazott hétfőn a forint Nagy utat járt be hétfő délelőtt a magyar nemzeti valuta árfolyama. A reggeli órákban izmos, kétszázalékos erősödéssel kezdett a forint, és elérte a 238-as szintet, ami elég nagy ugrás volt a múlt pénteki 243 forintos szinthez képest. Pár órával később viszont ismét 241 fölé gyengült az euróval szemben a magyar valuta. A reggeli erősödés jórészt annak volt betudható, hogy Amerikában bejelentették, hogy a kormány saját irányítása alá veszi a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálogcégeket, ettől eleinte gyengülni kezdett a dollár. Ez világszerte pozitív irányba lökte a tőzsdemutatókat és a feltörekvő devizákat hétfő reggel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva