Hírek

2008.09.15. 13:46

Barroso: nem biztos, hogy a Nabuccót üti a többi energiaprojekt

Nem biztos, hogy ellentétesek a Nabuccóval a párhuzamosan futó gázvezeték-építési projektek – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten.

mti

– Az Európai Unió alaptétele, hogy inkább több, mint kevesebb energetikai kapcsolatot kell támogatni Európában. Erős elkötelezettség van a Nabucco mellett, de számos probléma merült fel a projekttel kapcsolatban. Nem hiszem, hogy más projektek szükségszerűen ellentétesek a Nabuccóval – így Barroso a magyar kormányfővel folytatott tárgyalása után.

Fontos az energiaforrások, a szállítási útvonalak és az energiafajták diverzifikációja. Ugyanakkor minden projektnél meg kell vizsgálni, hogy megvalósítható-e technikailag, és megéri-e gazdaságilag – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiemelte, hogy a közös európai  energiapolitika és a vezetéképítés kérdésében a magyar kormány és az  Európai Bizottság elnöke a lényeget tekintve azonos állásponton van. Arról is beszélt, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) megalakítása hatalmas siker Európának és Magyarországnak egyaránt. Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy bebizonyítsa: helyes döntés volt Budapestre hozni az intézetet.

Barroso szerint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet zászlóshajója lehet az európai fejlődésnek. Biztos abban, hogy Magyarország képes lesz méltón képviselni az európai érdeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva