Hírek

2008.09.22. 05:14

Beáztak a falak a szomszédban zajló felújítás miatt

Olvasónk társasházában a mellette lakó felújította lakását. Ám a munkák miatt vizesedik a fala. Mit tehet? Ki a felelelős a helyzetben?

R. V.

Olvasónk megfigyelte, hogy azóta terjeszkedik szobája falán egy folt, amióta a szomszédban mesterek munkálkodtak. Egy másik szomszéd hasonlóképpen járt. Kérdezik, ki felelős a kárért, és hogyan kaphatnának kártérítést.

Az első lépés megállapítani, mi a foltosodás oka – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. Ehhez független szakértőt kell hívni. A tanácsot hallva jól ismert reakció, hogy az sokba kerül. Valóban, de enélkül nem lehet intézkedni. Úgyhogy jobb, ha a szakértő tiszteletdíját afféle befektetésnek tekintjük – javasolja a szakember. Ha kiderül, ki okozta a kárt, a hibás félnek a kártérítésen kívül a járulékos költségeket, így a szakértői díjat is állnia kell.

Ha a kár – mondjuk – a felújítást végeztető szomszédtól származik, igényünkkel vele szemben léphetünk fel. Ő átháríthatja a kártérítést a cégre, amelyet megbízott. Ugyanez a helyzet bármely hasonló esetben a szomszédnál dolgozó mesteremberrel. Ha ő a hibás, rá lehet áthárítani a kártérítés terhét. Az áthárítást kártelepítésnek hívják.

Olvasónk kérdezte, mennyiben felelős a közös képviselő. Semennyiben – így a válasz. Ő csupán megbízott, aki a ház ügyeiben a tulajdonosok közös döntése nyomán jár el. Esetleg meg lehet őt kérni, hogy segítsen megtalálni a szóban forgó céget, illetve cégeket. Lépjen kapcsolatba a szomszéddal, és közvetítsen! Ilyen helyzetekben ez jól jön, mert vita alakulhat ki a kárvallott és a feltételezett károkozó között, ami elmérgesedhet. Ez pedig nem tesz jót az ügynek.

Érdemes gondolni rá, hogy egyszer nálunk dolgozó mesterek is okozhatnak hasonló károkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva