Hírek

2008.09.03. 18:09

Beolvasztották a vasút leselejtezett tehervagonjait

Völgyi Miklóst, a MÁV Cargo Zrt. kereskedelmi igazgatóját bízta meg a vezérigazgatói feladatok ellátásával a cég tegnapi rendkívüli közgyűlése.

BAMA

Ezt azt követően hívták össze, hogy hűtlen kezelés miatt őrizetbe vették a MÁV Cargo vezetőjét és két társát, akiket tehervagonok fémhulladékként való eladásával vádolnak.

A MÁV leselejtezett tehervagonjait magyarországi – elsősorban a diósgyőri – és külföldi vaskohászati cégek is megvásárolták. A rendőrség kétezer tehervagon 2002–2003-as eladása miatt nyomoz. Kiderült: a kilencvenes évek elején a miskolci Eurofém Hungary Kft., majd a hasonló tulajdonú É–D Vascentrum Kft. sok száz leselejtezett, majd feldarabolt vasúti vagonhoz jutott, amelyeket a diósgyőri kohászatnak adott el. Egy 20–22 tonnás vagont 200–300 ezer forintért vagy még kevesebbért meg lehetett venni, miközben az alapanyaghiánnyal küzdő kohászati társaságok egy kiló ócskavasért ennél lényegesen többet fizettek.

Diósgyőrben a 400 milliós vételárat ki sem fizették, a MÁV-nak mindössze egy váltót adtak. A rendőrség váltócsalás miatt eljárást indított az ügyben. Az 1980-as évek közepe óta legalább húszezer vagont selejtezett le a vasúttársaság, így 48 ezerről 20 ezerre olvadt a kocsiparkja.

Csillag István korábbi gazdasági miniszter tegnap úgy nyilatkozott, hogy tárcájának jogászai is vizsgálták a vagoneladást, mert a már akkor is kocsihiánnyal küzdő MÁV ár alatt adta el a tehervagonokat. Csillagot azonban leváltották, mielőtt ez a vizsgálat lezárult volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva