Hírek

2008.09.18. 20:20

Beszélőviszony a régi barátok között

Egyetért a Fidesz az SZDSZ-nek egy olyan javaslatával, hogy törvényben szabályozzák, ne terjeszkedhessen túl a költségvetés. Fodor Gábor és Orbán Viktor újabb találkozóján viszont nem volt szó egy új miniszterelnök személyéről.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Orbán: „Lehetett volna az egész találkozó a Bibó-szakkollégium pincéjében húsz évvel ezelőtt.” FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption] „Lehetett volna az egész találkozó a Bibó-szakkollégium pincéjében húsz évvel ezelőtt.” Orbán Viktor így jellemezte a sajtónak a Fodor Gábor SZDSZ-elnökkel tartott csütörtöki találkozójának légkörét, hangulatát. A Fidesz elnöke és a liberális politikus az után ült újra tárgyalóasztalhoz június óta, hogy Fodor találkozót kezdeményezett a parlamenti pártok elnökeivel. Az SZDSZ az ellenzéki pártok mellett tárgyal az MSZP-vel is, holott a miniszterelnök nevével fémjelzett Megegyezés című programot elutasítják.

A mostani Orbán–Fodor-találkozón ez is szóba került, de a szabad demokratáknak volt két önálló javaslatuk is. Az egyik egy olyan törvény megalkotásáról szól, amely szabályozná: a költségvetés ne terjeszkedjen túl egy bizonyos határon, magyarán ne tudjon túlköltekezni. Orbán erre azt mondta: elfogadják, hogy a kiadási tételek növekedésének mértékét szabályozzák. Az SZDSZ másik javaslata azt célozza: szülessen parlamenti határozat a kisebbségellenes fellépések elítéléséről.

A pártelnökök találkozója utáni sajtótájékoztatókon – Fodor és Orbán külön-külön nyilatkozott – az SZDSZ elnöke azt mondta: továbbra is van vitája a két pártnak, de egyetértenek abban, hogy a Megegyezésben foglaltak nem alkalmasak a gazdaság fellendítésére, illetve szükséges egyfajta költségvetési plafon törvényi szabályozása.

Orbán és Fodor közös múltja

Menjünk vissza az időben húsz évet! A helyszín a Bibó-szakkollégium, amelyet rendszeresen látogatnak azok az egyetemisták, jórészt jogászhallgatók, akik 1988-ban megalapítják a Fideszt. Köztük van Orbán Viktor és Fodor Gábor is. A rendszerváltás egyik emlékezetes megmozdulásán, 1989. március 15-én a Fidesz képviseletében három fiatal áll ki szónokolni a Petőfi-szoborhoz: Orbán, Fodor és Deutsch Tamás.

A Fideszben később szakadás következik be, ami eltávolítja egymástól Orbánt és Fodort: 1993-ban a mostani SZDSZ-es politikus többedmagával kilép a pártból, mert nem ért egyet azzal, hogy Orbán a liberális irányból a konzervatív felé viszi el a Fideszt. Fodor belép az SZDSZ-be, 1994-ben miniszter lesz a Horn-kormányban. Orbán 1998-ban, a Fidesz választási győzelme után pedig miniszterelnök.

Orbán úgy nyilatkozott: Magyarországon sürgősen abba kell hagyni a politikai pókerjátszmát, mert képtelen helyzet, hogy ősszel arról szól majd a politikai élet, hogyan „lapátolja össze” a kormány a többséget egy-egy előterjesztéshez a parlamentben. A Fidesz elnöke a költségvetés szabályozására vonatkozó javaslatot úgy értékelte: az ellenzéknek az által lesz lehetősége megakadályozni, hogy a kormány hibákat kövessen el. Arra a kérdésre, hogy a Megegyezés esetleges parlamenti szavazásán szerinte az SZDSZ hogyan foglal állást, Orbán azt mondta, a liberálisok el fogják utasítani.

Orbán a sajtótájékoztatón tett egy-két oldalvágást is: kapott tőle az MDF, de az SZDSZ is. „Az MDF-ről ne is kérdezzenek, mert nem volt róla szó, mi eddig sem és a jövőben sem fogunk foglalkozni az MDF-fel. A Fidesz számára lényegtelen kérdés, milyen névre hallgat az MDF elnöke” – mondta. Az SZDSZ és az MSZP kapcsolatáról pedig úgy vélte: a tét a baloldal jövője, vagyis milyen lesz a két párt viszonya. „Szimbiózis vagy valami egyéb” – tette hozzá a kisgazdákat felszámoló, és a KDNP-t a Fideszbe integráló párt elnöke. Orbán egy kérdésre válaszolva közölte: személyi kérdésekről, így egy esetleges miniszterelnökről nem volt szó a két párt tárgyalásán.

A Fideszben később szakadás következik be, ami eltávolítja egymástól Orbánt és Fodort: 1993-ban a mostani SZDSZ-es politikus többedmagával kilép a pártból, mert nem ért egyet azzal, hogy Orbán a liberális irányból a konzervatív felé viszi el a Fideszt. Fodor belép az SZDSZ-be, 1994-ben miniszter lesz a Horn-kormányban. Orbán 1998-ban, a Fidesz választási győzelme után pedig miniszterelnök. Orbán: „Lehetett volna az egész találkozó a Bibó-szakkollégium pincéjében húsz évvel ezelőtt.” FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Fodor és Orbán. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva