Hírek

2008.09.22. 18:11

Beszivároghat Magyarországra is a kínai tápszer?

Székely Tamás felhívta arra a figyelmet, hogy mivel Magyarországon nagy számú kínai kolónia él, előfordulhat, hogy ezen keresztül mégis be tud kerülni az országba ilyen jellegű tápszer.

Z. H.

„Az Európai Unióba kínai eredetű tejterméket nem lehet behozni, így hivatalosan Magyarországra sem kerülhetett mérgezett tápszer” – jelentette ki az egészségügyi miniszter a parlamentben. Székely Tamás az Egészségügyi Minisztérium honlapján figyelmeztet a kínai tápszer veszélyességére.

Kínában már csaknem 13 ezer gyerek került kórházba, és 54 ezerre teszik a fertőzöttek számát a melaminnal szennyezett termékek miatt. Négyen meghaltak, 158-an súlyos vesebántalmakkal küszködnek. Elrendelték a tejtermékek széles körű ellenőrzését és a szennyezett termékek kivonását a forgalomból. Három vezető kínai tejipari vállalat tej- és ivójoghurt mintájának több mint 10 százalékában találtak melamint.
Hongkongban kis mennyiségű melamint találtak a Nestlé egyik tejkészítményében.

A svájci cég szerint az anyag nem hamisítás miatt került a tejbe, a természetben találhatók melaminmaradványok. Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva