Hírek

2008.09.24. 17:17

Csínján a lakásfelújítással!

Sokakban él az a tévhit, miszerint csak a teljesen felújított lakás kelendő az ingatlanpiacon. A szakértők szerint gyakran többet árt, mint segít magának a befektetéssel a lakástulajdonos. Kis praktikákkal viszont vonzóbbá lehet tenni egy ingatlant.

Hampl Márta

Festés, teljes burkolat- és nyílászárócsere – számos lakástulajdonosban ezek a teendők merülnek fel elsőként, amikor eladásra ítélik saját lakásukat. Teszik ezt annak reményében, hogy ezáltal feljebb tudják tornászni a lakás értékét.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Sokakban él az a tévhit, miszerint csak a teljesen felújított lakás kelendő az ingatlanpiacon.
[/caption]

„Mivel a legtöbb vásárlónak az az érdeke, hogy minél kedvezőbb áron jusson hozzá az áhított ingatlanhoz, teljesen felesleges több százezer forintért vagy akár milliókért felújítani az eladásra szánt lakást. Már csak azért sem, mert minden embernek más az ízlése, így csak nagyon ritka eset az olyan, amikor a felújított lakás teljes mértékben lefedi a vásárló elképzeléseit” – véli Józsa András ingatlanszakértő.

„Egy burkolás esetében egyáltalán nem biztos, hogy a következő tulajdonos parafa járólapot akar a lakásában, vagy piros színű csempét a fürdőszobában. Ráadásul a kötözködő vevők sokszor arra hivatkozva próbálják meg lejjebb alkudni a felújított lakás árát, hogy ők a renovációt sokkal kevesebb pénzből is meg tudták volna oldani” – mondta el érdeklődésünkre Löffler Adrienn ingatlanközvetítő.

Természetesen nem lehet egyetlen sablon szerint kelendővé tenni az eladásra szánt lakást, bár vannak bizonyos szempontok, amelyek sokat tudnak lendíteni egy-egy ingatlan vonzerején, és így az árán is. A legtöbb vásárló a szakértő szerint például olyan lakást keres, amelyik csendes, zöldövezeti környezetben van, továbbá világos, és jó beosztású. Az pedig egységesen jó pont a vásárlók szemében, ha külön bejáratú szobákkal, és távfűtés helyett egyedi fűtéssel van felszerelve a kiszemelt lakás.

Akkor sem szabad azonban elkeseredni, ha az eladni kívánt lakásunk nem illik teljesen bele az előbb leírt képbe. Néhány apró praktikával ugyanis könnyen vonzóvá lehet tenni egy ingatlant.

Egy felmérés szerint a vásárló a bejárati ajtón való belépés után körülbelül 15 másodpercen belül, az első benyomás alapján eldönti, hogy kell-e neki az adott lakás. Éppen ezért ajánlott alaposan kitakarítani és portalanítani, még olyan helyeken is, amelyeket egyébként csak a nagytakarítás során szabadítanánk meg a kosztól, ez ugyanis az újszerűség érzését kelti a vásárlókban.

Ugyancsak érdemes eltüntetni a lakásban a szanaszét heverő, vagy a polcokat ékesítő személyes tárgyakat, illetve limlomokat. Ezek ugyanis zavarják a lakás összképét. Megfelelő világítással azonban könnyen változtathatunk a lakás megítélésén. Így ajánlott megtisztítani az ablakokat, illetve erősebb fényű izzókra cserélni a villanykörtéket.

Mindenképpen alaposan szellőztessük ki a lakást, mielőtt megérkezne a lehetséges vásárló. A dohányfüst, vagy esetleg a lakásban tartott háziállatok szaga akár egy másodperc alatt is el tudja kergetni az érdeklődőt.

Rettegnek az adóhatóságtól a luxusingatlanosok

Gyakorlatilag megszűnt a kereslet az új építésű fővárosi luxuslakások piacán, amelyre az elemzők szerint a külföldi bérlők eltűnése után az APEH vagyonosodási vizsgálatai, majd a nemzetközi pénzügyi válság mért súlyos csapást.

Míg tavaly a budai II. kerületben negyvenmillió forint volt az átlagos vásárlási érték, ebben az évben ez az összeg 22 millió forintra zsugorodott, mert elterjedt a piacon, hogy a 30 millió forint fölött vásárlók számíthatnak az APEH érdeklődésére. Az ötvenmillió forint feletti ingatlanokat pedig manapság már szinte lehetetlen eladni.

Míg tavaly a budai II. kerületben negyvenmillió forint volt az átlagos vásárlási érték, ebben az évben ez az összeg 22 millió forintra zsugorodott, mert elterjedt a piacon, hogy a 30 millió forint fölött vásárlók számíthatnak az APEH érdeklődésére. Az ötvenmillió forint feletti ingatlanokat pedig manapság már szinte lehetetlen eladni. Sokakban él az a tévhit, miszerint csak a teljesen felújított lakás kelendő az ingatlanpiacon. Sokakban él az a tévhit, miszerint csak a teljesen felújított lakás kelendő az ingatlanpiacon. ggg -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva