Hírek

2008.09.11. 12:57

Csizmár: a versenyképesség és a szociális stabilitás egymás feltételei

Rossz úton járnak azok, akik szembeállítják a versenyképességet és a szociális stabilitást, hiszen egyik sem létezik a másik nélkül – mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

mti

A Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) által az európai szociális modell jövőjéről szervezett konferencián az államtitkár kifejtette: Európában nincs egy egységes szociális modell, hiszen sokféle nemzeti koncepció létezik. Egy elméletben megfogalmazott európai szociális modellnek azonban számos olyan elemet kell tartalmaznia, amelyek közösek az egyes országok modelljeiben – hangsúlyozta. Példaként említette a szolidaritást, az esélyegyenlőséget, a szegénység elleni küzdelmet, a tisztességes munkához való jog és a méltányos bér tiszteletét, valamint az élethosszig tartó tanulás biztosítását. Mint fogalmazott, amikor egy-egy ország keresi a számára legjobb modellt, ezekből kell egy keveréket összeállítania.

A konferencián megtartott beszédében Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára elmondta: a gazdaság növekedése kiemelkedő fontosságú, de nem lehet kizárólagos. „A növekedésnek nagyon sok nem kívánt mellékhatása, pótolhatatlan áldozata lehet. Ennek kivédésére hivatott a szociális dimenzió” – fűzte hozzá. Kifejtette: nem képzelhető el fenntartható gazdasági növekedés színvonalas oktatási rendszer, népegészségügy, gyermekjóléti és más szociális intézmények nélkül.

Christoph Vondenhoff, a CESI Európai Akadémia igazgatója bevezető előadásában arról szólt, hogy a szociális Európa napjainkban veszélybe kerülhet, ezért feladatuknak tekintik az európai intézmények figyelmének felhívását arra, hogy ne hanyagolják el a szociális dimenziót. A kétnapos budapesti konferencián a résztvevők számos előadást hallgatnak meg Európa szociális kérdéseiről, köztük a munkahelyek biztonságáról, foglalkoztatási stratégiákról, valamint esélyegyenlőségi kérdésekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva