Hírek

2008.09.21. 17:19

Diplomatákra utaztak a merénylők

Egytonnás robbanószerkezet változtatta lángoló pokollá az iszlámábádi Marriott hotelt éppen a vacsora alatt. Az áldozatok között van a pakisztáni cseh nagykövet és egy dán diplomata is.

Farkas Károly

Éppen helyi idő szerint este nyolc órakor, amikor a vendégek vacsorához ültek, hozta működésbe a merénylő a teherautóba rejtett, egytonnányi robbanószerkezettel megpakolt pokolgépet az iszlámábádi Marriott hotel előtt. Az utcára nyíló teraszon legkevesebb harmincan tartózkodtak.
A robbanás hat méter mély krátert vájt a szálloda elé, a szálloda homlokzata a teraszra zuhant, több emelet omlott a zsúfolt étteremre.
A felszakadt gázvezetékek másodpercek alatt lángoló pokollá változtatták az épületet.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Egy tonnás robbanószerkezet változtatta lángoló pokollá az iszlámabadi Marriott-hotelt éppen a vacsora alatt.
[/caption]

Vasárnap este még folyt a kutatás az áldozatok és sérültek után, ám a pakisztáni belügyminisztérium közlése szerint már eddig is ötvennégy halálos áldozatot és 266 sérültet emeltek ki a romok közül. A mentőalakulatok a romok és a lángok miatt csak vasárnap reggel tudtak behatolni az épületbe, és vasárnap estig még nem tudták átkutatni a szálloda felsőbb szintjeit, ahol sok ember rekedhetett a lángok miatt, így félő, hogy a halálos áldozatok és sérültek száma még emelkedni fog.
A legtöbb áldozat pakisztáni, köztük sok a nő és a gyermek, ám életét vesztette több külföldi is.

Valószínűleg a frissen megválasztott pakisztáni elnök, Aszif Ali Zardari hatalmának aláásása volt a célja a merénylőnek. A csaknem egy évvel ezelőtt, 2007. december 27-én meggyilkolt Bhenazir Bhutto özvegye a  robbantás előtt néhány órával tartotta első beszédét a parlamentben.
A merénylet azonban egyöntetűen Zardari mögé sorakoztatta fel a világot. Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és az Európai Unió, benne Magyarország egyaránt elítélte az iszlámábádi merényletet. George Bush amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és Gordon Brown brit miniszterelnök egyaránt támogatásáról biztosította Pakisztánt.

A pakisztáni parlament épülete és a miniszterelnök rezidenciája mindössze fél kilométerre fekszik a Marriott hoteltől. A BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozó biztonsági szakértők szerint feltehetőleg ezek lettek volna a szombati támadás fő célpontjai, de a támadót elriaszthatta, hogy milyen nagy létszámban őrzik azokat az épületeket. Vasárnap estig egyetlen szervezet sem vállalta magára a merényletet, ám amerikai és pakisztáni titkosszolgálati források egybehangzóan úgy vélik, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi csoportja követte el a robbantást.

Nincsenek magyar áldozatai a merényletnek

„A szombat esti robbantás miatt kitörtek az ablakok a közelben lakó magyaroknál, de nagyobb baj nem történt, senki sem sérült meg, és eltűntekről vagy áldozatokról sem tudunk” – mondta a Független Hírügynökségnek Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

A cseh nagykövet azonban már nem volt ilyen szerencsés: pakisztáni közlés szerint ő is életét veszette. Ivo Zdárek, aki a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, ideiglenesen a Marriott szállodában lakott. A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki akkor még épnek és egészségesnek mondta magát, de segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni. Valószínűleg a lángokban vesztette életét. A dán külügyminisztérium is arról számolt be vasárnap, hogy meghalt egy dán diplomata, egy másik pedig könnyebben megsebesült.

A cseh nagykövet azonban már nem volt ilyen szerencsés: pakisztáni közlés szerint ő is életét veszette. Ivo Zdárek, aki a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, ideiglenesen a Marriott szállodában lakott. A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki akkor még épnek és egészségesnek mondta magát, de segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni. Valószínűleg a lángokban vesztette életét. A dán külügyminisztérium is arról számolt be vasárnap, hogy meghalt egy dán diplomata, egy másik pedig könnyebben megsebesült. Egy tonnás robbanószerkezet változtatta lángoló pokollá az iszlámabadi Marriott-hotelt éppen a vacsora alatt. Egy tonnás robbanószerkezet változtatta lángoló pokollá az iszlámabadi Marriott-hotelt éppen a vacsora alatt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva