Hírek

2008.09.15. 11:39

Egyetemi tanári kinevezéseket adott át az államfő

Egyetemi tanári kinevezéseket adott át Sólyom László köztársasági elnök hétfőn Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

mti

Az oktatási tárca vezetőjének javaslatára kilencvenhatan váltak egyetemi tanárrá fővárosi és vidéki intézményekben. Sólyom László ünnepi köszöntőjében kiemelte: a professzori kinevezéssel a tanárok felelőssége és egyben szabadsága is megnő.  Ugyanakkor minden professzor valójában pedagógus, és utána vallja meg tudományát. A szakmai kiválóság mellett az emberi tartás az, ami egy egyetemi tanár legnagyobb teljesítménye.

Az államfő személyes élményeit felidézve azt mondta, számára az egyetemet a humanista szellem testesítette meg tanulmányai során. Kitért arra, hogy az egyetemi tanári kinevezés eljárása, amelyet az alkotmány rögzít, s amelynek értelmében a köztársasági elnök adja át az oklevelet, a professzori státus autonómiáját hivatott kifejezni. S ez az autonómia közel ezeréves – tette hozzá. Az ünnepségen részt vett Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva