Hírek

2008.09.23. 17:10

Elkészülhet időben a Balatonring

Nem az ingatlanválság miatt terjeszkedik a spanyol Sedesa a Balaton mellett.

Gyükeri Mercédesz

Nem a spanyolországi ingatlanválság miatt próbált szerencsét Magyarországon a sávolyi motorpályát építő Sedesa ingatlanbefektető és
-fejlesztő cég, amelynek elnökével, Vicente Cotinóval két tárgyalás között beszélgettünk Budapesten.

A Balatonringgel kapcsolatban tárgyalnak most Magyarországon?
– Szinte minden héten tárgyalunk már a sávolyi pályáról.

 Terveik szerint jövő szeptemberben már az új pályán rendeznek Moto GP-futamot. Tartható ez a szorosnak tűnő határidő?
– Ha rendkívüli időjárás vagy más hátráltató körülmény nem jön közbe, elkészülhetünk időben. A projektelőkészítés utolsó fázisában vagyunk, két hét múlva szeretnénk letenni az alapkövet.

– Nem csak motorpályát, de szállodát, golfpályát, wellness-szállodát, sőt, közműfejlesztéseket, szennyvízcsatorna kialakítását is tervezik a térségben. Ennyire bíznak abban, hogy a pálya vonzerőt jelent a környéken?
– Amikor belefogtunk, még nem is gondoltunk arra, hogy versenypályát építünk. Amit akkor fontosnak tartottunk, az a Balaton közelsége, a fokozatosan készülő M7-es autópálya, és a már meglévő termálvízkincs volt. Ezek alapján próbáltunk turisztikai és településfejlesztést megvalósítani. Úgy ítéltük azonban, szükség van még valamire, ami emelné a beruházás értékét. Mivel Talmácsi Gábor és csapatának a szponzorai vagyunk, a kormánnyal egyetértésben gondoltunk a versenypályára, amely növelheti a Balaton vonzerejét, végső soron a látogatottságot. Úgy látom, ez sikerülni is fog.

– Most szavaztak a parlamentben a Balaton-törvényről.
A jogszabály mennyiben befolyásolja az önök terveit?
– Igazából nem érint minket, hiszen mi már a korábbi rendelkezéseket is betartottuk.

– Elmondta már, miért a Balatont választották fejlesztésük színhelyéül. De miért pont Sávolyra esett a választásuk?

Vicente Cotino

1968-ban született Valenciában. Üzleti tanulmányai után családja ingatlanfejlesztő és munkagépeket gyártó cégénél kezdett dolgozni. Ebből született később a Sedesa Csoport, amelynek ma elnöke.

A Spanyolország egyik vezető ingatlanbefektetési és

-fejlesztőcégének számító Sedesa ma számos európai országban, köztük Magyarországon is jelen van, olyan szektorokban is, mint a megújuló energiaforrások felhasználása.

– Minden szükséges dolog egybeesik: a tó, az autópálya, és több ország közelsége. Egy befektető döntése azonban sokszor attól is függ, mit lát a helyi vezetésnél, és ebből a szempontból nagyon produktív volt a kapcsolat; minden támogatást megkaptunk a dél-dunántúli régiótól.

– Az önök cégének, a Sedesának nem ez az egyetlen magyarországi projektje.
– Általában, ha egy új országba érkezik a cégcsoportunk, nem rövid idejű jelenlétre tervezünk, hanem korlátlan időben gondolkodunk. Egész Magyarországon az építőiparban, az ingatlanfejlesztésben, ahogy a környezetvédelemben is nagyon erős jelenlétet szeretnénk megvalósítani.

– Mindez összefüggésben van azzal, hogy Spanyolországban az ingatlanpiac soha nem látott válságba került az utóbbi időszakban? Egyfajta menekülési útvonalat jelentenek a magyarországi fejlesztések?
– Nem tudom, a többiek hogy élik ezt meg, egy biztos: én már akkor is itt voltam, amikor az ingatlanpiac nálunk a csúcson volt. Semmiképpen nem menekülés tehát számunkra. De elég a térképre néznünk: Magyarország Európa közepe, a 27 tagú unió új kapuja a logisztikai fejlesztéseknél megkerülhetetlen, annak idején mi is ilyen irányba indultunk el. Kelet-európai terjeszkedésünket évekkel Magyarország előtt Romániában kezdtük, utána érkeztünk ide.

Jelen vagyunk már jelentős fejlesztésekkel Ukrajnában, és megkezdtük az oroszországi tevékenységünket is. Szeretném hangsúlyozni, hogy a mi terjeszkedési stratégiánkat semmilyen szempontból nem befolyásolja a krízis. Ám az tagadhatatlan: most előnyt jelent, hogy a vállalatcsoport jelen van Kelet-Európában, hiszen nem kell attól félnünk, hogy a spanyol helyzet romlásával nem lesz hová mennünk. Nem lehet ugyanis egyik napról a másikra egy terjeszkedést végrehajtani: mi már négy-öt éve vagyunk itt, úgy látom, ez elegendő idő ahhoz, hogy érettnek tekintsük a jelenlétet.

A Spanyolország egyik vezető ingatlanbefektetési és

-fejlesztőcégének számító Sedesa ma számos európai országban, köztük Magyarországon is jelen van, olyan szektorokban is, mint a megújuló energiaforrások felhasználása. Nem az ingatlanválság miatt terjeszkedik a spanyol Sedesa a Balaton mellett. Nem az ingatlanválság miatt terjeszkedik a spanyol Sedesa a Balaton mellett. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva