Hírek

2008.09.11. 16:05

Emelkedni fog a bérük a tanári pályán kitartó pedagógusoknak is

„Nem csak a pályakezdő pedagógusok bére emelkedik az oktatási tárca Új Tudás Programja keretében” – jelentette ki csütörtökön a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke Egerben.

É. S.

Galló Istvánné arra hívta fel a figyelmet, hogy a béremelés pontatlanul került a programba. Valójában mindazok bére emelkedik, különböző mértékben, akik most kezdenek, vagy legalább 21 éve oktatnak. A 21 évnél régebben tanító kollégák bérrendezése érdekében pedig egy generális béremelésről tárgyalnak az oktatási tárcával.

Az évi mintegy 135 milliárd forintnyi uniós és hazai forrást tartalmazó Új Tudás Program keretében 25 milliárd forint jut a pályakezdők és a legalább 21 éve tanítók bérrendezésére. Ez 67 ezer pedagógust érint.
„A pályakezdők mintegy 20 ezer forintos bérkiegészítése időarányosan csökken a munkában eltöltött éveknek megfelelően, vagyis nem csupán a pályakezdők részesülnek a forrásból” – hangsúlyozta Gallóné.

A szakszervezet álláspontja szerint ugyanakkor a pedagógusok bérezését továbbra is a közalkalmazotti bértáblának kell meghatároznia. Ugyanakkor igényt tartanak a pótlékok, az osztályfőnöki, a vezetői és a munkaközösség vezetői pótlék emelésére, valamint a minőségi munka jobb anyagi elismerésére is. A minisztérium vezetői elfogadták álláspontjukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva