Hírek

2008.09.16. 08:09

Európa agya Budapesten

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint mágnesként vonzhatja majd a tehetségeket a budapesti székhelyű Európai Technológiai és Innovációs Intézet. Egyelőre csak igazgatótanácsa van.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Barroso: Európának is szembesülnie kell a gazdaság lassulásával és az új, sokszor kemény kihívásokkal. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption] Megtartotta alakuló ülését hétfőn az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) igazgatótanácsa, az első olyan uniós intézmény, amelynek Magyarországon van a székhelye. „Mágnesként vonzhatja majd a tehetségeket az EITI. A leginnovatívabb üzleti szereplőket és a legjobb kutatókat összehozva az intézet egyszerre szolgálja majd a kutatást, az oktatást és az innovációt, tehát a tudás háromszögét” – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében tartott ünnepélyes megnyitón. A politikus kiemelte: Európának is szembesülnie kell a gazdaság lassulásával és az új, sokszor kemény kihívásokkal.

Pálinkás József, az MTA elnöke szimbolikusnak nevezte, hogy az alakuló ülésre az Akadémián került sor, ahol Nobel-díjasok sokasága mondta már el gondolatait. „Az EITI koordináló szerepet tölt majd be, az európai egyetemeken, kutatóintézetekben meglévő infrastruktúra alapján indítja el projektjeit. Az lesz a feladata, hogy megszervezze, az adott kutatás-fejlesztés egy-egy részét mely intézmény végzi el” – magyarázta. Első projektjei a klímaváltozással és a megújuló energiaforrásokkal foglalkoznak, de az intézet prioritásai közé tartozik majd a környezetvédelemmel kapcsolatos technológiák kutatása is. „Ha elolvad az Északi- vagy a Déli-sark jégtakarója, már késő lesz azon gondolkodni, hogy mit kellene tenni. Ma kell kitalálni, hogy milyen döntések szükségesek, ezeket meg kell hozni és végrehajtani” – emelte ki Pálinkás József.

A MTA épülete előtt néhány Árpád-sávos, bakancsos ember – hibás angolságú transzparensekkel – Gyurcsány Ferenc távozását követelte, mert szerintük a miniszterelnök hazaáruló. „Nem újabb tudományos akadémiát vagy újabb tudományos központot építünk, hanem közös európai tudományos-kutatási hálózatot a kapacitások jobb kihasználása érdekében” – fogalmazott a kormányfő. Leszögezte: az a cél, hogy a kutatás-fejlesztési munka európai együttműködését Magyarországról szervezzék a mainál hatékonyabb módon.

Barroso majdnem mindenkivel találkozott

„Nem biztos, hogy ellentétesek a Nabuccóval párhuzamosan futó gázvezeték-építési projektek, mert az unió alaptétele, hogy inkább több, mint kevesebb energetikai kapcsolatot kell támogatni Európában” – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke, miután a magyar kormányfővel tárgyalt. Barroso felszólalt az Országgyűlés plenáris ülésén is, ahol tájékoztatta a képviselőket az EITI megalakulásáról. Az EB elnöke udvariassági látogatást tett Sólyom László államfőnél, tárgyalt Szili Katalin házelnökkel is, de a sűrű parlamenti program miatt nem találkozott Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével.

Tudni kell, hogy Magyarországot Magyar Bálint SZDSZ-es honatya képviseli az igazgatótanácsban. Jelölése azért keltett figyelmet, mert ő az egyetlen aktív politikus a listán, miközben a többiek akadémikusok vagy üzletemberek. Ezt nem tiltják a jelölési szabályok, noha a kritériumok összességében az ellenkező irányba látszanak mutatni: a szabályzat szerint a tagoknak mindenfajta politikai és kormányzati érdektől, érdekeltségtől függetleneknek kell lenniük.
A jelöltek azonban alapesetben nem indulhatnak függetlenül, valamilyen társadalmi szervezetnek kell jelölni őket. „Minden magyar szervezetnek módja volt a választási procedúra során javaslatot tenni, de Magyarországról egy sem érkezett” – magyarázta Molnár Károly.
A kutatás-fejlesztési tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetésből a kormány 100 millió forintot különített el, amely elegendő a 2009-es induláshoz, a továbbiakban pedig a növekvő igény szerint biztosítja a támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva