Hírek

2008.09.08. 12:35

Ezrével hullanak a koalák az erdőirtás miatt

A WWF tájékoztatása szerint ezrével hullanak az ausztrál koalák az ország északkeleti részén zajló földtisztítás miatt, miközben több millió madár és hüllő szintén veszélyben van.

BAMA

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet figyelmeztetése szerint, ha nem tesznek sürgősen valamit a fairtás ellen, egyes fajok nagyon gyorsan a kihalás szélére kerülhetnek – írja a hirado.hu. Queensland állam éves közleménye szerint a 2005–2006-os időszakban mintegy 375 ezer hektárnyi bozótost számoltak fel, ami a WWF szerint mintegy kétmillió emlős halálát okozhatta. Az élőhely elvesztése miatt halálra ítélt állatok között mintegy kilencezer koala lehet – állítja a szervezet szóvivője.

A szakember szerint ez szörnyű szám. Kétmillió állat, beleértve minden kenguru- és wallabyfajt. A madarakat illetően még nincsenek pontos számaik, ám a szóvivő szerint mintegy ötmillió madár lehet az érintettek között. A környezetvédelmi szervezet számai egy korábbi, az állam minden területére kiterjedő, az állatok sűrűségét vizsgáló tudományos felmérésre támaszkodnak, kombinálva a 2005–2006-ban elpusztított élőhelyek mennyiségével.

A WWF szóvivője szerint a legnagyobb arányban elpusztult állatok a hüllők, többek között a gyíkok és teknősök. Különösen aggasztó a folyamat hatása a koalára, a csak Ausztráliában élő, ikonikus erszényesre, mely legnagyobb arányban Queensland államban él. A szóvivő szerint tudományos vita zajlik arról, hogy a koalák a kihalás szélén állnak-e vagy sem. A szakember maga nem akar beszállni a vitába, ő kilencezer koala elpusztítását tartja elfogadhatatlannak. Úgy véli, ha évente ennyi koala pusztul el, akkor az állatok hamarosan a veszélyeztetett fajok listájára kerülhetnek. A queenslandi kormány munkacsoportot állított fel, hogy segítse a koalapopulációk védelmét, és az állam délkeleti részén a komolyabb városi fejlesztéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva