Hírek

2008.09.16. 11:55

Feketealbérlet: egymillió forint is lehet a bírság

Az ingatlanjukat kiadókra, illetve a bérlőkre nem figyel külön az APEH, ám ha bejelentés érkezik, vagy az ellenőrök gyanúját kelti fel valami, akkor azonnal vizsgálódni kezd a hatóság – írja az ingatlanmenedzser.hu.

ingatlanmenedzser.hu.

Csak Győr-Moson-Sopron megyében idén 900 ilyen „jóindulatú” bejelentés érkezett az APEH regionális igazgatóságára, amelyből közel 60 vonatkozott ingatlant bérbe adókra – számol be cikkében a Kisalföld napilap. A bejelentések legtöbbször megalapozottak, ugyanis a bérbe adók többsége „feketén” intézi az ügyet; szerződés nélkül. A főbérlőnek ilyen esetekben kötelező úgynevezett magánszemélyes adószámot – vagyis 7-es adószámot – kiváltania az APEH-nél, a bérbe adásból származó bevételnek pedig szerepelnie kell az éves személyi jövedelemadó-bevallásban. A főbérlőnek nyugtaadási kötelezettsége is van.

Maga a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása 30-tól 200 ezer forintig terjedő bírságot jelenthet. Ennél is mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki elmulasztja bejelenteni, hogy ingatlanját más használja. Súlyos esetben az ezért járó bírság elérheti az 1 millió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva