Hírek

2008.09.27. 14:30

Gumikacsákkal vizsgálják a gleccserolvadást

Kilencven gumikacsa bevetésével vizsgálják amerikai tudósok a leggyorsabban mozgó grönlandi gleccser belsejében zajló folyamatokat.

BAMA

Valószínűleg a Jakobshavn gleccser a Titanicot 1912-ben elsüllyesztő jéghegy forrása. Most azért vizsgálják, mert innen érkezik a tengerbe az Északi-sarkponthoz legközelebbi szárazföldről származó jég 7 százaléka. Ez azért fontos, mert a globális felmelegedés miatt olvadó szárazföldi jég sokkal nagyobb mértékben emelheti a tengerek vízszintjét, mint a vízen lebegő tengeri jég. Ha az Északi-sark térségében elolvadna az összes szárazföldi – vagyis főként grönlandi – jég, akkor 7,3 méterrel emelkedne a tengerszint.

A kacsaflottát és a szondát augusztusban eresztették helikopterről a gleccserre egy ponton, ahol a víz a felszín alá bukik. A gumikacsákra három nyelven felírták, hogy „tudományos kísérlet” és egy e-mail címet is írtak rájuk. Ha felbukkannak, és a megtaláló jelzi, hogy kifogott egy tudományos gumikacsát, akkor meg lehet állapítani, hogy hol távozik a víz a gleccserből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva