Hírek

2008.09.02. 11:33

Gustav szelíden távozott, most Hanna jön

Közvetve hét ember halálát okozta az Egyesült Államokban a hétfőn Louisiana államban partot ért Gustav hurrikán, egymillió fogyasztó maradt áram nélkül.

mti

Mind a hét haláleset közlekedési balesetben történt, négyen akkor haltak meg Georgia államban, amikor kocsijuk egy fának csapódott. A vihar korábban a karibi térségben 94 halottat követelt.

A hétfő esti jelentések szerint New Orleans súlyosabb károk nélkül megúszta a természeti csapást. A város gátjai – amelyeket a 2005-ös Katrina hurrikán rombolása óta még csak részben tudtak újjáépíteni
– bírták a terhelést, nem szakadtak át, így megóvták az árvíztől
a települést.

A Mexikói-öböl partján végigsöprő kettes erősségű, majd egyes fokozatúra szelídülő szélörvény Louisiana államban házak tetőit szaggatta le, fákat csavart ki, és több közút víz alá került. New Orleansban néhol bokáig-térdig érő víz borította el az utcákat, az erős szél átfújta a gátakon a vizet. A várost védő gátaknak lényegében ez volt az első próbájuk
a Katrina óta, amely 1600 ember halálát okozta.

Kétmillió embert menekítettek ki Louisiana parti területeiről a Gustav érkezése előtti napokban, ez volt az Egyesült Államok talán legnagyobb ilyen akciója. Sok szegény, beteg és idős embert buszokkal és vonatokon szállítottak biztonságos helyekre; a környező szövetségi államok szállodáiban helyezték el őket. A térség lakói több száz mérföldre otthonuktól figyelték az időjárás- és kárjelentéseket. A Gustav által okozott károk felmérése napokig eltarthat, nem tudni, milyen pusztítást végzett a halászfalvakban, valamint az olaj- és gázipari létesítményekben.

A vihar hétfő este még nem szűnt meg, továbbra is hurrikán kategóriájú szélörvényként folytatta útját a szárazföld belseje, Texas és Arkansas állam felé, ahol egyes területekre akár 50 centiméternyi eső zúdulhat.

Ray Nagin, New Orleans polgármestere szerint a várost kedden már megnyithatják, ha bizonyossá válik, hogy minden negyed biztonságos.

A Gustav-veszély elmúltával a hatóságok már a következő fenyegetés, a Hanna hurrikán felé fordítják figyelmüket. A vihar Georgia és Dél-Karolina államban érhet partot a hét második felében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva