Hírek

2008.09.24. 14:47

Gyorsuló gazdaságról álmodik az új költségvetés

A konvergenciaprogramban korábban már lefektetett, 3,2 százalékos költségvetési deficit, 3 százalékos GDP-növekedés, 4,3 százalékos inflációs ütem, és 2,4 százalékos reálbér-növekedés szerepel.

BAMA

A konvergenciaprogramban korábban már lefektetett, 3,2 százalékos költségvetési deficit, 3 százalékos GDP-növekedés, 4,3 százalékos inflációs ütem, és 2,4 százalékos reálbér-növekedés – ezek az adatok szerepelnek a jövő évi költségvetésről szóló, hamarosan a T. Ház elé kerülő törvényjavaslatban, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány.

A kabinet ülése utáni tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter közölte: az export 8, az import pedig 7,6 százalékkal fog bővülni jövőre a kormány számítása szerint. Ez alacsonyabb a korábban várt mértékektől; a csökkenés hátterében az uniós és világgazdaság lassulása áll.

A kormány a jövő évi büdzsét is konzervatívan, jelentős tartalékokkal tervezi. A központi egyensúlyi tartalék 78 milliárd forint, a fejezeti egyensúlyi tartalék pedig közel 80 milliárd forintot tesz ki, ez utóbbiból 75,6 milliárd forintot a kormány eleve zárol. Ennek az összegnek a feloldására csak akkor kerülhet sor, ha a büdzsébe befolynak a jövőre várt többlet-adóbevételek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva