Hírek

2008.09.23. 16:35

Gyurcsány: nyitottak vagyunk a plafontörvényre

Nyitottan várja az MSZP az SZDSZ-nek a költségvetési plafon meghatározásáról szóló törvényjavaslatát – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök a két párt vezetőinek megbeszélése után kedden.

mti

A kormányfő elmondta: a pártvezetők helyett az egyeztetés ezt követően parlamenti keretek, frakciók, szakértők között folyik majd a konkrét előterjesztésekről.

Fodor: már most lépni kell

Fodor Gábor megerősítette: az MSZP hajlandó megfontolni a költségvetési plafonra vonatkozó liberális javaslatot, miután az SZDSZ kidolgozta és bemutatta a törvényjavaslat részleteit. Az SZDSZ már most arra kéri a kormányt, hogy tegyen még határozottabb lépéseket a 2008-as költségvetési hiány mérsékléséért, és ennek érdekében minden kiadásnövekedésnek vessen gátat, emellett zárolja a szükséges tartalékokat. Fodor szerint kívánatos lenne, hogy a hiány mértéke minél közelebb legyen a 3 százalékhoz.

– Amit el lehetett érni, azt elértük, nem pártpolitikáról tárgyalunk, hanem konkrét, fontos, az embereket érintő kérdésekről. Most már a részletekre kell válaszolni, mert az átfogó, nagy politikai kérdésekben nagyjából létrejött a közös megértés állapota – így Gyurcsány. A szocialisták és a liberálisok közötti megegyezés határidejét firtató kérdésre azt válaszolta: a költségvetés elfogadását tekinti kulcskérdésnek.

A megbeszélésen is szakpolitikai kérdésekről beszéltek, elsősorban a költségvetésről, az adókról és a szociális kérdésekről. A költségvetést illetően változatlanul közös a két párt törekvése: feszes, fegyelmezett büdzsét adni az országnak. A közpénzügyi törvénycsomag a felelős költségvetési gazdálkodás hosszabb távú intézményes garanciáját teremtené meg, s ezt a célt szolgálná az SZDSZ által javasolt, kiadási plafonra vonatkozó elképzelés. „Kifejezetten nyitottan várjuk az erre vonatkozó SZDSZ-es törvényjavaslatot” – fogalmazott a kormányfő.

Szijjártó: háttéralkuk, osztoszkodás, mutyi

Titkos háttéralku köttetett, újra összeállt a koalíció – így értékelte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MSZP és az SZDSZ delegációjának tárgyalását. Szerinte a háttéralkunak az ország issza meg a levét, és az emberek látják a kárát, mert a hatalmi osztozkodás következménye a rossz költségvetés, újabb adóemelés, folytatódó, nyakló nélküli privatizáció, és egyre súlyosbodó lemaradás. Szijjártó azt mondta, hogy az ország érdeke továbbra is egyértelmű: háttéralkuk, zárt ajtók mögötti hatalmi osztozkodás és mutyik helyett arra van szükség, hogy az emberek dönthessenek saját és az ország jövőjéről. Erre megvolt a lehetőség, de az SZDSZ úgy döntött, inkább a kisebbségi kormány kicsinyes politikájához asszisztál, amit a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás motivál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva