Hírek

2008.09.11. 11:05

Gyurcsány: szeptember 11-e emléknap és elkötelezettség is

Gyurcsány Ferenc szerint a hét évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokat ért terrortámadás évfordulója nemcsak a több ezer ártatlan áldozat emléknapja, hanem a szabadság iránti elkötelezettség kinyilvánításáé is; a miniszterelnök csütörtökön az MTI-nek elküldött közleményben emlékezett meg az évfordulóról.

mti

A kormányfő azt írta, a 2001 szeptemberében végrehajtott aljas támadásokkal nemcsak az Egyesült Államoknak üzentek hadat szélsőségesek, hanem a világ minden szabadságszerető népének.  Kifejtette: ez a nap így mára nem pusztán a több ezer ártatlan áldozat emléknapja, hanem a szabadság iránti elkötelezettségünk kinyilvánításának napja is. A miniszterelnök úgy látja, szeptember 11-én minden békeszerető  ember vallási meggyőződéstől függetlenül szembesülhet azzal, hogy az oktalan erőszakot, a félelemkeltést és ártatlan életetek kioltását semmilyen cél nem igazolhatja.

Szeptember 11-e emlékeztet a bennünket fenyegető veszélyekre, és figyelmeztet a nyílt társadalom sebezhetőségére. Éppen az akkor okozott fájdalom erősítette meg elkötelezettségünket az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása, a kultúrák közötti békés párbeszéd folytatása mellett – szögezte le a kormányfő, aki szerint csakis ezzel a megerősítéssel érhetjük el, hogy a szabadság ellenségei soha többé ne félemlíthessék meg a szabadság híveit.

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái eltérítettek négy utasszállító repülőgépet, amelyeket nekivezettek a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak és az amerikai védelmi minisztérium washingtoni épületének – a negyedik gép még célpontja előtt lezuhant. A terrortámadás következtében összesen mintegy háromezer ember halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva