Hírek

2008.09.18. 07:02

Hatvanéves a musicalkirály

Andrew Lloyd Webber 60. születésnapjára a hazai művészvilág is készül. Novemberben, a Művészetek Palotájában nagyszabású, egész estés műsorral ünneplik a világhírű zeneszerzőt.

Europress

Az év egyik legizgalmasabb színházi produkciója az az egész estés show-műsor lesz, amelyet Andrew Lloyd Webber 60. születésnapja alkalmából rendeznek meg. A zeneszerző a Macskák 1983-as – a londoni és a New York-i előadásokat követő – Madách-színházbeli bemutatója óta Magyarországon is az egyik legismertebb és legkedveltebb komponista.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Amikor Andrew Lloyd Webber először hallotta az Operaház fantomjának Christine-jeként Mahó Andreát, elbűvölte az énekesnő. FOTÓ: AS
[/caption] A műsor végigtekint a páratlanul gazdag életművön, de magyarországi ősbemutatóként olyan Webber-művek is elhangzanak, amelyek hazánkban eddig még nem kaptak színpadot. Az előadók a zenés színház legismertebb és legsikeresebb előadóiból, valamint a popvilág sztárjaiból kerülnek ki.

Szirtes Tamás, a Madách Színház direktora, az este rendezője szerint Webber azért ennyire népszerű hazánkban, mert minden munkája látványos, szórakoztató és tökéletes színházi produkció. Neki is köszönhető, hogy a zenés színház és a musical mindenütt a virágkorát éli.

A fellépők között ott lesz Mahó Andrea is, aki, amióta énekel, rajong Webberért, azt pedig élete egyik legnagyobb élményének tartja, hogy találkozhatott is vele. Amikor Andrew Lloyd Webber először hallotta az Operaház fantomjának Christine-jeként Mahó Andreát, elbűvölte az énekesnő. Így amikor engedélyezésre Londonba küldték neki Andrea csupa Webber-dalt tartalmazó lemezének anyagát, a műfaj királya azonnal áldását adta a megjelentetésére, ahogy a másodikra is.

– Imádom Webbert, csodálatos muzsikákat ír, minden musicalje egy igazi szép mese, én pedig szeretem a meséket – mondta Mahó Andrea. –  Másrészt minden művének van valami nagyon erős, pozitív sugárzása. Felhőtlen és csodálatos szórakozást nyújt. Azt hiszem, a közönség is ezért rajong és ragaszkodik hozzá ennyire.

60 év – 13 világhírű musical

Sir Andrew Lloyd Webber korunk egyik legsikeresebb zeneszerzője. Édesapja, William Lloyd Webber a Londoni Királyi Zeneakadémia zeneszerzés professzora, édesanyja Jean Johnstone zongoratanár. Webber már gyermekkorában több hangszeren játszott, és még tízéves kora előtt komponálni kezdett. 1968-ban tűnt fel a bibliai témát feldolgozó József és a színes, szélesvásznú álomkabáttal. 1971-ben világsiker lett a Jézus Krisztus szupersztár. Ezt követte az Evita, majd 1981-ben a Macskák, 1986-ban pedig Az Operaház fantomja. Andrew Lloyd Webber eddig 13 musicalt írt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva