Hírek

2008.09.29. 16:31

Hitelválság: most már magyarországi bank is érintett

Már Európában is terjed az amerikai betegség: részben államosítják a Fortis belga–holland bank- és biztosítói óriást, miután a pénzintézet közölte, hogy a csőd szélén áll.

M. S.

A belga, a holland és a luxemburgi állam összesen 11,2 milliárd eurót áldoz a Fortis megmentésére, cserébe 49 százalékot kap a pénzintézetben. A Fortis túl nagy ahhoz, hogy engedjük csődbe jutni – indokolták döntésüket a Benelux-államok kormányai. A bank 85 ezer embert foglalkoztat, és rendkívül jelentős szerepet játszik a három említett ország pénzügyi életében. Európai szinten is meghatározó szereplő, Magyarországon önálló fiókkal rendelkezik, amely vállalatfinanszírozással foglalkozik, továbbá övék az ABN Amro biztosító, és azon keresztül annak magyarországi leányvállalata is. A magyarországi vállalatokra az események semmilyen hatással nem lesznek – közölték az illetékesek.

A Fortis mellett egy kisebb angliai jelzálogbankot is utolért a végzete; a Bradford&Bingleyt csődhelyzete miatt átvette az angol jegybank. Nagyon nagy bajban van a Hypo Real Estate német pénzintézet is, amely várhatóan csak annak köszönhetően menekül meg, hogy egy német banki konzorciumtól mintegy 35 milliárd eurónyi kedvezményes hitelt kap helyzete rendezésére. A hírekre rendkívül idegesen reagáltak a befektetők, eddig az volt ugyanis a hiedelem, hogy az amerikai jelzálogpiacról kiindult válságnak nem lesznek európai áldozatai. Ugyan a kezdetektől fogva tudni lehetett, hogy a krízist kirobbantó jelzáloglevelekből Európába is jutott, ám a bankok eddig vehemensen tagadták, hogy ezeknek a papíroknak jelentős súlyuk lenne portfóliójukban. 

Vita a csomagról

Lapzártánkkor még tartott a vita az amerikai képviselőházban a 700 milliárd dolláros mentőcsomagról, amelynek elfogadásáról vasárnap elvi megegyezés született a republikánusok és a demokraták között. A rossz hitelek „államosítását" előirányzó csomag elfogadása rendkívül fontos az amerikai pénzügyi rendszer túlélése szempontjából, sőt egyes elemzők szerint az egész világ sorsáról döntenek az amerikai honatyák. Bush elnök és Bernanke jegybankelnök is kiállt a csomag mellett, Paulson pénzügyminiszter pedig egyenesen térdre esett a demokraták vezetője előtt, és úgy kérlelte, hogy bólintsanak rá a tervre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva