Hírek

2008.09.15. 21:01

Ike pusztulást hagyott maga után

Pusztítást és romokat hagyott maga után az Ike névre keresztelt hurrikán Texasban, az Amerikai Egyesült Államok déli partvidékén.

F. K.

A vihar az amerikai Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint 28 emberéletet követelt és több százra tehető a sebesültek száma, ám a mentőalakulatok még hétfőn is gőzerővel mentették az embereket, és keresték az áldozatokat. A hurrikán után 29 megyét kellett katasztrófa-sújtotta területté nyilvánítani: a becslések szerint 4,5 millió ember otthonát megsemmisítette vagy megrongálta a vihar. Az anyagi károkat egyelőre lehetetlen pontosan felmérni, de becslések szerint meghaladhatja a 18 milliárd dollárt.

Helyszíni kárjelentések szerint a part menti területeket elárasztó víz legalább százezer házat öntött el; több helyen tűz ütött ki az elektromos hálózat megrongálódása miatt. Miközben az Ike ereje vasárnap gyengült, már megkezdődtek a mentési munkálatok.

Különösen fájdalmasan érinti az amerikai ipart, hogy a térségben van a legtöbb amerikai olajfinomító: ezekben szerencsére nem okozott jelentős kárt a forgószél, azonban legalább nyolc napig még nem üzemelhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva