Hírek

2008.09.19. 15:24

Járulékmentes marad az étkezési jegy

Most már biztos: mégsem vet ki járulékot az állam a hideg- és melegétkeztetési jegyre, az internetutalványra, és az iskolakezdési támogatásra.

M. S.

Az alkalmazottak számára kedvező irányban módosultak a kormány jövő évi adó- és járulékváltoztatási tervei. Veres János pénzügyminiszter pénteki bejelentése szerint az Országgyűléshez benyújtandó módosító javaslatcsomagból végül kikerült az a passzus, amelynek jóváhagyása esetén 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) vetett volna ki az állam a természetbeni juttatásokra. Így jövőre is adó- és járulékmentesek maradnak ezek a juttatások, mint a hideg- és melegétkeztetési jegy, az internetutalvány, vagy az iskolakezdési támogatás. A szakértők szerint az ehót a munkaadók többsége nem „nyelte volna le”, hanem ennyivel kevesebbet juttatott volna dolgozóinak.

Veres: tartható a hiánycél

Az adóváltozások összesített hatása 205 milliárd forint lesz jövőre, ennyivel csökkennek a költségvetés bevételei – közölte Veres János pénzügyminiszter. Ez kisebb, mint amiről az eredeti tervek szóltak. Veres tájékoztatása szerint biztosan tartható a GDP-arányos államháztartási hiány jövő évi 3,2 százalékos célja.

A vállalkozások számára kedvezőtlen módosítás, hogy a korábban beharangozott öt százalékpont helyett csupán négy százalékponttal csökkenne a 32 százalékos munkaadói járulékteher.
A jövedelemhatárra vonatkozó javaslat nem változott, a cégek alkalmazottanként havi bruttó 140 ezer forintig vehetnék igénybe a kedvezményt. Új elem a módosításcsomagban a gáz-, az olaj-, a hő- és a villamosenergia-termelő cégek nyolcszázalékos különadója. A csak Robin Hood-adóként elhíresült közterhet 2009-ben és 2010-ben kellene az érintett cégeknek megfizetniük, a pénzügyi tárca várakozásai szerint összesen mintegy harmincmilliárd forintot.

A korábban bejelentett változtatási tervek többsége ugyanakkor nem módosult, a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának felső határa évi bruttó 1,7 millió forintról kétmillióra emelkedne, megszűnne a cégek négyszázalékos különadója, a társasági adó viszont 16-ról 18 százalékra nőne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva