Hírek

2008.09.17. 08:16

Jim Murphy: a Nabucco és a Déli áramlat is fontos

Stratégiai fontosságú, hogy a Nabucco és a Déli áramlat gázvezeték is megépüljön – mondta Jim Murphy brit EU-miniszter budapesti látogatásakor az MTI-nek adott interjújában.

BAMA

„A Déli áramlat és a Nabucco is nagyon fontos. Ez a kettő együtt jelenti számunkra az energiaforrások diverzifikációját. Stratégiai fontosságú, hogy mind a két vezeték megépüljön” – hangoztatta Jim Murphy. Oroszország kinyilvánította, hogy megbízható energiaszállítási partner. Ez azonban az elmúlt hónapokban, években nem mindig volt igaz. Oroszországot partnerként megtartva, új energiaforrásokra és új energiatovábbítási útvonalakra van szükség – mutatott rá a miniszter.

Jim Murphy az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy szerinte az Európai Unió képes közös hangon beszélni Oroszországgal kapcsolatban. Ez fontos lesz az új EU–orosz stratégiai megállapodás megkötésekor is – tette hozzá. A grúz–orosz konfliktusban Oroszország túlzott erőt alkalmazott.  Dél-Oszétia és Abházia elismerése pedig destabilizálhatja a régiót – mondta a politikus. Arra a kérdésre, hogy Grúzia meghívást kaphat-e a NATO előszobájának tekintett társulási akciótervbe (MAP), Jim Murphy azt hangsúlyozta: a részleteket még ki kell dolgozni, de Nagy-Britannia támogatja Grúzia NATO-tagságát, a pontos időpontról azonban még korai lenne beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva