Hírek

2008.09.30. 18:20

Jó a kilátás a Megyeri hídról?

Némi bizonytalankodás után, a környező települések ellenállásának dacára, átadták kedden a Megyeri hidat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint jó helyre került a 63 milliárd forint adófizetői pénz.

Vég Márton

Bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester már kedd délelőtt 10 órakor átvágta a szalagot a Megyeri hídon, az avatóünnepség kellékeinek elszállítása, illetve a rendőrség ismeretlen indokai miatt csak 17 órakor indulhatott meg a forgalom. A gyalogosok sem jártak jobban, őket a biztonsági őrök akadályozták meg abban, hogy az avatás után szabadon átsétálhassanak Újpestről Budakalászra. Nem baj, így megy ez. Amíg a lakosság a securityvel birkózott káromkodva, addig a kormányfő felliftezett a híd 100 méter magas pilonjába, és onnan gyönyörködött a kilátásban.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Némi bizonytalankodás után, a környező települések ellenállásának dacára, átadták kedden a Megyeri hidat.
[/caption]

Amúgy az egész ceremónia kicsit szedett-vedettnek tűnt. A színpadra szólított Gyurcsány és Demszky is megbotlott a túl magasnak bizonyuló küszöbben, ez a kellemetlen epizód pedig annyira megzavarta őket, hogy elfelejtették a bemagolt beszédet. Előbbi a híd méreteit keverte össze, utóbbinak pedig sokáig kellett gondolkozni azon, hogy éppen melyik hidat is avatja. Talán Kóka János volt gazdasági és közlekedési miniszter súgta meg a választ, aki megjelent, de nem mondhatott beszédet.

„Itt szoktam futni, és mondhatom, csodálattal néztem, ahogy ez a híd, átlagember számára szinte elképzelhetetlen módon épült. A 63 milliárd forint adófizetői pénz biztosan jó helyre került. A díszkivilágítás villanyszámláját pedig egy hónapig a kivitelező fizeti” – mesélte a miniszterelnök. Gyurcsány ezután idézte a közismert mondást, mely szerint három a magyar igazság, egy pedig a ráadás.

Ezzel arra célzott, hogy 2003-ban átadták a szekszárdi Duna-hidat, majd elkészült a dunaújvárosi híd, a kőröshegyi viadukt, végül pedig most a Megyeri híd. Demszky azonban máris egy ötödiket kért tőle, amikor emlékeztette arra, hogy a Budapest-szerződésben szerepel kormányzati ígéret az Aquincumi híd megépítésére is. Majd Gyurcsány a műsorvezető felszólítását megelőzve átvágta a szalagot, egy apró darabkát Kókának ajándékozott, amelyet az SZDSZ-es politikus a szivarzsebébe süllyesztett.
Amíg a hivatalos ünnepség a hídon zajlott, addig az új átkelő lábánál különleges névadás tanúi lehettek az arra tévedők.

Litkai Gergely humorista a Pénzügyőr-zenekar fúvósai, valamint három pomponlány társaságában ünnepelte meg a híd elkészültét. „A híd számai impozánsak, az itt felhasznált kábelt egy fémtolvaj brigád három év, négy hónap alatt tudná ellopni, hétezerszer lehetne megkerülni Pécelt annyi pénzből, amennyibe az aszfaltozás került, az itt kiterített kátrány pedig négymilliárd hektoliter Bambira és 600 milliárd doboz cigarettára lenne elég” – méltatta Magyarország legújabb nevezetességét.
Litkai sajnálatát fejezte ki, amiért nem Stephen Colbert-ről kapta a Megyeri híd a nevét, aki egy internetes szavazáson még Chuck Norrist, Pató Pált, Győzikét, Zámbó Árpyt és Zrínyi Miklóst is megelőzte.

Ez lett Magyarország legnagyobb hídja

A Megyeri híd kivitelezése 2006 februárjában indult, teljes hossza 3,9 kilométer, ebből az öt híd 1862 métert tesz ki. A Nagy-Duna-ági híd hossza ebből 591 méter. A híd északi oldalán kerékpárút köti össze Pestet Budával. A híd kétszer kétsávos, de olyan széles a leállósáv, hogy szükség esetén abból is haladó sáv alakítható ki. Így kétszer háromsávos lehet a híd, és akkor még mindig marad hely egy biztonsági sávnak. A becsült forgalma várhatóan naponta 57 ezer jármű lesz. Érdekessége, hogy a hídon összegyűlt csapadékvizet egy tározóba vezetik, és csak tisztítás után kerülhet a Dunába.

Budakalász követeli a jussát

A budakalászi önkormányzati testület tegnapi rendkívüli ülésén hozott álláspontja szerint a kormány a Megyeri híd átadásával rászabadította a településre a többletforgalmat, a szerződésben vállalt kötelezettségeit azonban nem teljesítette. „Budakalásznak elkerülő út jár, és több százmillió forint különféle forgalombiztonsági beruházásokra. A kormány azonban huzamosabb ideje csupán hitegeti, és ezzel becsapja a településünk lakóit” – fogalmazott az önkormányzat.

Óbuda fideszes polgármestere pedig sajnálattal állapította meg, hogy a Megyeri híd létrehozása csupán csepp a tengerben. „A sors különös fintora, hogy épp az ígéreteiről rendre megfelejtkező főpolgármester és a választói bizalmat elvesztő miniszterelnök adja át a hidat, mint az összetartozás szimbólumát” – mondta Bús Balázs. A kerület önkormányzata nem először, s nem is utoljára jelezte, hogy a megnövekedett személygépkocsi-forgalom a városrész határában új P+R parkolók megépítését követeli. A Megyeri híd körüli engedélyezési egyenetlenség hétfőn simult ki, amikor is ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt kapott. A Nemzeti Közlekedési Hatóság annak okát, hogy miért ideiglenes és nem végleges engedélyt adtak ki, nem közölte.

<!-- Jó a kilátás a Megyeri hídról? Némi bizonytalankodás után, a környező települések ellenállásának dacára, átadták kedden a Megyeri hidat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint jó helyre került a 63 milliárd forint adófizetői pénz. Vég Márton Ez lett Magyarország legnagyobb hídja A Megyeri híd kivitelezése 2006 februárjában indult, teljes hossza 3,9 kilométer, ebből az öt híd 1862 métert tesz ki. A Nagy-Duna-ági híd hossza ebből 591 méter. A híd északi oldalán kerékpárút köti össze Pestet Budával. A híd kétszer kétsávos, de olyan széles a leállósáv, hogy szükség esetén abból is haladó sáv alakítható ki. Így kétszer háromsávos lehet a híd, és akkor még mindig marad hely egy biztonsági sávnak. A becsült forgalma várhatóan naponta 57 ezer jármű lesz. Érdekessége, hogy a hídon összegyűlt csapadékvizet egy tározóba vezetik, és csak tisztítás után kerülhet a Dunába. Némi bizonytalankodás után, a környező települések ellenállásának dacára, átadták kedden a Megyeri hidat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva