Hírek

2008.09.11. 15:03

Jövő kedden kezdődik az Európai mobilitási hét

Jövő kedden kezdődik a fővárosban az Európai mobilitási hét, amelyen hét napon keresztül a Tiszta levegőt mindenkinek! jelszó jegyében a fenntartható mobilitás egy-egy témája lesz középpontban – tájékoztatta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-t.

mti

A városüzemeltetési főpolgármester-helyettes közleményében azt írta: a mobilitási hét nyitónapján, szeptember 16-án, a Közösségi közlekedés napján ismert személyiségek és politikusok részvételével úgynevezett „eljutási versenyt” szerveznek, mellyel azt vizsgálják, hogy autóval, biciklivel, metróval vagy vasúton lehet-e gyorsabb reggel a bejutás a külvárosból a belvárosba. Másnap, szerdán tartják az Alternatív autózás napját, ahol az érdeklődők kipróbálhatnak egy napsugárral hajtott szolárautót és egy lábbal hajtott kísérleti járművet a Blaha Lujza téren. Egész nap ingyenes próbautazást szerveznek hibrid – azaz villanymotorral is ellátott – autókkal a Bosnyák tér és Blaha Lujza tér között.

Szeptember 18-án, a Mobilitás és bevásárlás napján a főváros legtudatosabb vásárlóját keresik, aki a legtöbb szén-monoxidot „spórolja meg” egy bevásárlás alkalmával. Pénteken Mozgásban a jövő! címmel fórumot szerveznek a  főpolgármesteri hivatalban Budapest közlekedésének jövőjéről, és arról, hogy hosszú távon milyen várostervezési módszerekkel csökkenthető a közlekedési eredetű lakossági zajártalom. Szombaton tartják a Gyalogos utcák napját, ekkor a Zrínyi utcát kulturális programokkal töltik meg, lesz kirakatszínház és Art corso, helyben alkotó képzőművészekkel. Mint a főpolgármester-helyettes írta, Budapest belvárosában bővül a gyalogosutcák hálózata, az V.–VI.–VII.–IX. kerületben egyre több autómentes utcában lehet sétálni.

A Fővárosi autómentes napot szeptember 21-én tartják Budapesten, ez az Európai mobilitási hét legnagyobb eseménye. Vasárnap az Andrássy út szabaddá válik a gyalogosok, és kerékpárosok számára, az Opera előtt évadnyitó színházi fesztiválon mutatnak be ízelítőt szinte valamennyi budapesti teátrum kínálatából, és kiállítást tartanak a kortárs képzőművészet nagyjainak alkotásaiból. Az Európai autómentes napon, hétfőn az Andrássy út éjfélig lezárva marad, de a BKV-buszok menetrend szerint járnak. Az úton ingyenesen igénybe vehető „tiszta üzemű” hibridautók járnak, amelyekkel az érdeklődők megtekinthetik a világörökség palotáit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva