Hírek

2008.09.01. 15:24

Jövőre az óceánon is bemutatkozik a robotvitorlás

Robothajóval átvitorlázni az Atlanti-óceánon – ezt vette a fejébe az osztrák Innovatív Számítógép-tudományi Társaság.

BAMA

Az ASV Roboat nevű vitorlást az elmúlt hetekben Horvátországban már tengeri környezetben tesztelték a társaság munkatársai – írja az sg.hu. Roland Stelzer projektvezető elmondta, elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a robothajó mennyire stabil a tengeren, nagy szélben, illetve, hogy a hajótest mennyire áll ellen a sós tengervíznek. Az automata vitorlás képes bármely előzetesen megadott célkoordinátát elérni emberi segítség nélkül. Az optimális hajózási útvonalat az időjárási adatok alapján számítja ki, utóbbiakat azonban folyamatosan frissíti.

A vitorlákat is a fedélzeti rendszer kezeli, a hajó fordulását, sebességét mind a számítógép határozza meg, és figyel is az értékek betartására.
A működéshez szükséges energiát egy fotovoltaikus és üzemanyagcellás rendszer együtt biztosítja. Utóbbi csak akkor jut szerephez, ha a napcellák már nem képesek elegendő energiával ellátni a fedélzeti berendezéseket.

Az ASV Roboat építése 2005 végén kezdődött. A Microtransat nevű atlanti-óceáni utat jövőre tervezik az osztrák kutatók. A versenyen kizárólag négy méternél nem hosszabb robotvitorlások indulhatnak, és a megmérettetés célja a technológiai fejlődés elősegítése. Az osztrákoknak ezúttal is komoly esélyük van a végső sikerre, lévén ők nyerték a regattát 2006-ban és tavaly is.

A kutatásvezető szerint azonban a robothajó nemcsak sportcélokra használható fel, hanem más területeken is szerepet kaphat. Így például alkalmas lehet kutatási-felderítési feladatok elvégzésére a különösen veszélyes területeken, bóják helyettesítésére. Mindezeken túl a technológia a jövőben szolgálhat a hajók biztonsági rendszereként. Így veszélyhelyzetben, például a motorok leállása esetén a fedélzeti számítógép felvonhatja a vitorlákat. Ráadásul a vitorlázással jelentősen csökkenthető a hajók károsanyag-kibocsátása. Eközben nincs szükség legénységre, és elláthatja gyógyszerekkel vagy élelmiszerrel akár a kevés ember által lakott szigeteket, partrészeket.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva