Hírek

2008.09.04. 17:22

Keserédes almaszüretre készülnek a feldolgozók

Hivatalosan véget ért az almacsata, a Magosz részéről Jakab István elnök és Budai Gyula igazgató, illetve Gráf József agrárminiszter aláírta az ipari alma felvásárlási áráról és az állami támogatásról szóló megállapodást.

BAMA

Hivatalosan véget ért az almacsata, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a Magosz részéről Jakab István elnök és Budai Gyula igazgató, illetve Gráf József agrárminiszter aláírta az ipari alma felvásárlási áráról és az állami támogatásról szóló megállapodást.

Ám ezzel nem mindenki ért egyet. Ugyanis a magyar tulajdonban lévő mátészalkai, nagykállói és vajai ipari almafeldolgozó üzemek tiltakoznak, mert szerintük a szerződésben lefektetett 9 eurócentes ár ellehetetleníti a működésüket. A cégek úgy érzik, hogy a megállapodás durva beavatkozás a piaci viszonyokba, ráadásul sérti a versenyhivatali törvényt is. Ezért a magyar üzemek vesztét okozó szerződést nem fogadják el. Filep László, a mátészalkai vállalat igazgatója a három cég nevében azt mondta, hogy a kialkudott ár alapján nem lehet értékesíteni a világpiacon almasűrítményeket, a tényleges ár ugyanis 6 eurócent.

A magyar cégek az agrártárcától lehetőséget kértek a tárgyalásra, de ezt nem kapták meg. A magyar cégek úgy vélik, ha a magyar üzemek ellehetetlenülnek, akkor a külföldi vállalatok egyedüli ipari almafeldolgozókká válhatnak, tehát a 9 eurócentes megállapodás a piacszerzésüket szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva